Фискалният ни резерв е от най-ниските в Европа

Новините

18-02-2012, 09:38

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

Фискалният резерв е паднал под минимума от 4,5 млрд. лв.

Паричните резерви на България са под средните в ЕС,

алармира в своя публикация „Труд”. Фискалният резерв на страната, в който влизат парите по сметки на правителството, университетите, НОИ, здравната каса и т.н., е възлизал на 8,5% от БВП при 9,4% средно за Евросъюза към края на септември 2011 г., откогато са последните данни на Евростат. Преди ден бившите министри и зам.-министри от правителството на НДСВ Николай Василев, Милен Велчев и Любомир Дацов алармираха, че фискалният резерв е паднал под минимума от 4,5 млрд. лв.

У нас нивото на фискалния резерв е особено важно, защото той е част от международните валутни резерви на страната, които крепят валутния борд. Освен това парите от резерва могат да се ползват за финансиране на бюджетния дефицит, който тази година се очаква да е около 1 млрд. лв. Иначе трябва да се вземат неизгодни заеми. Нивото на резервите е важен показател, който се следи от инвеститорите и от който зависи рисковата премия на страната, а оттам и лихвите. В последните три години със средства от резерва се финансираше бюджетният дефицит.

Нивото на правителствения резерв значително е спаднало от началото на годината, сочат пък данните на БНБ и на Министерството на финансите. На 1 януари резервът е възлизал на 5 млрд. лв., докато към 15 февруари нивото му е с около 1 милиард лева по-ниско - към 4 млрд. лв., обясниха от МФ. Причината е, че в началото на всяка година обикновено настъпват падежите по дълга. През януари плащанията по вътрешния и външния дълг са в размер на около 0,5 млрд. лв., а емисиите на ДЦК са 0,2 млрд. лв. Освен това тази година фонд “Земеделие” извърши по-рано плащанията за единица площ и националните доплащания, които възлизат на 725 млн. лв. От тази сума 650 млн. лв. ще се възстановят от ЕС, но това ще стане по-късно през годината, което временно поддържа нивото на фискалния резерв по-ниско, обясниха от МФ. Законът изисква посоченото в бюджета ниво на фискалния резерв да е налично в края на годината, т.е. междувременно то може да падне под 4,5 млрд. лв.