Марин помилвал 232-ма убийци

Новините

18-02-2012, 09:26

Автор:

в.Труд

Всичко от Автора

В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание, има и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г.,

показва справка от президентството,пише “Труд”. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода. В повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието. Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание, има и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца. Много от убийствата са станали при грабеж.

Справката бе дадена от президентството по Закона за достъп до обществена информация. “Труд” поиска списъка на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция. Оказа се обаче, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Като кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, Екатерина Захариева, главен секретар на държавния глава, отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот. Затова тя предостави само инициалите им.