От Кранево до Шабла, където замръзна морето

Туризъм

11-02-2012, 17:51

Снимка:

Мариан Желев © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

По скалите духа пронизващ вятър, който не жали откритите части на тялото. Красотата си има цена.

Когато времето се постопли, властите в Кранево ще трябва да положат доста усилия, за да възстановят щетите от бурното море.

Засега обаче, в този момент, при минус 12 градуса, всичко е в ръцете на природата. Плажът е бетониран. Морето се е изчистило от боклуци. И нещо интересно – брегът е осеян с рапани. Всичко прилича на един голям сувенир, който не можеш да си купиш, но можеш да го отнесеш с фотоапарат.

Заведенията по брега на Кранево стоят пощадени – от морето, но не и от леда. Усеща се и вятър, който чака пръските морска вода да попаднат по бетонните заграждение, за да ги вледени. Картинната е като лунен пейзаж.

Още снимки от Кранево »

Зимната приказка по крайбрежния път Балчик-Албена е достойна за дълго съзерцание.

Но не прекалено дълго. Студът е превърнал камъните и леда в едно цяло. Човек се чувства като в музей. Но това си е истинската природа. И ако днес го виждаме, утре може да го няма. Както и ние също.

Трудно се върви по хлъзгавите участъци. Има разхвърлени камъни – все едно морето си е играло с тях. Жива душа няма, дори птиците не се навъртат наоколо.


Още снимки от Балчик и Албена »

И в Каварна море и студ са се вкопчили в ледена прегръдка.

На птиците сякаш им е по-топло във водата, която е около нулата. Виждат се и няколко лебеда – сливат се с ледения пейзаж. Около лодките се въртят двама-трима рибари. Без определена работа, колкото да огледат дали всичко е наред. Иначе пейзажът по този бряг не е по-различен от останалите – буните са обледени. Истински ледени пързалки.


Още снимки от Каварна »

Тюленово е като приказка.

Скалите са в лед. Скалният мост е променен според вкуса на природата. Къщи, улици, малки хотелчета – всичко е пусто. От време на време преминават автомобили. Не са случайни минувачи или дори местни. Повечето, като нас, са любопитни да зърнат брега. И друг път през зимата скалите са се обледявали по този начин, но като сега – много, много рядко се случва.

Изобщо целият декор прилича на най-доброто произведение на Христо Явашев – ледът така е опаковал скалистия бряг, че няма как природата да не бъде наградена. С поне една въздишка на умиление.

Но едва ли на човек ще му е до това. По скалите духа пронизващ вятър, който не жали откритите части на тялото. Красотата си има цена.


Още снимки от Тюленово »

Черно море замръзва край Шабла.

Тук брегът е нисък и водата е заляла голяма част от плажа. Там си е останала. И сякаш точно от това място студът е решил да атакува морето, за да го превземе. Петнадесет-двадесет метра вече са сковани от лед. Може да се ходи върху него. И там, на границата, морето все още се съпротивлява – водата му е станала на каша. На няколко места множество гларуси атакуват рибата, която е останала без кислород и е като зашеметена.

Още снимки от Шабла »

Местен човек, който също е дошъл да види феномена, разказва, че през шейсетте е имало подобен случай. Тогава хората са идвали с каруците да извозват рибата. 

Водата прилича на лава от изригнал вулкан. С тази разлика, че е в мръсно бял цвят. Иначе бълбука, надига се, мъчи се да прелее. Спусне ли се нощта, ако ниските температури се запазят, леденият участък край Шабла ще се увеличи.
Много хора се събират в този момент. И продължават да идват.

По същото време на пристанището във Варна: