Историци-любители съживяват миналото на България

Новините

05-02-2012, 19:05

Снимка:

Елина Тодорова

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Във Велико Търново българските организции за исторически възстановки
обсъдиха предстоящите през тази година събития в областа на живата история.

Във Велико Търново българските организции за исторически възстановки обсъдиха предстоящите през тази година събития в областа на живата история.

Възстановчици от цялата страна се събраха тази събота във Велико Търново по повод годишната среща на организациите за исторически възстановки в България. Основен фокус на събититето беше изготвянето на програмата за историческите събития, в които организациите вземат участие.

Особено внимание беше обърнато на планирането на ежегодния средновековен фестивал на крепостта „Червен“, организиран от варненското сдружение „Чигот“ и годишното честване на битката на Владислав Варненчик при Варна. Другата важна точка на срещата бе свързана с организирането на конференция за запознаване на обществеността и специалисти – историци и археолози със самите възстановки. Повода за това са зачестилите напоследък събития с псевдо-исторически характер и ниско качество. За пример един от участниците посочи разпъването на знамето на латинската империя на миналия Великден в Търново.

Сред участниците, освен гореспоменатите варненци, присъстваха представители на Средновековно общество „Модус Вивенди“, София, Сдружение за антични и средновековни възстановки „Сила“, Пловдив, 18-ти Етърски Н.В. полк, Велико Търново и независими реенактори.

Историческите възстановки (още жива история, реенактмент) са хоби, което в последните години навлиза с все по-голяма сила в България. Целта му е максимално живото и автентично пресъздаване на период от историята. Най-старите възстановки, които се провеждат у нас са на възрожденска тематика, следвани от средновековието. Напоследък, обаче, набират сила и събития посветени на античността и времето на Римската империя.