Как да „оцелеем“ в големия студ

Животът

05-02-2012, 11:11

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВИКТОР ЧУДИНОВ

Всичко от Автора

Няколко съвета за справяне със зимния студ, който ни очаква и следващата седмица

В адския студ, който е сковал страната в последно време, естествено е най-добре да си останем вкъщи на топло.

Уви, не са много работодателите, които биха се зарадвали на тази перспектива, и почти на всеки се налага да излезе навън. Може да е за кратко – колкото да стигнем до работа, или повече – ако се налага пътуване или дори работа на открито. И тъй като срещата със студа е неизбежна, сме подготвили няколко съвета, които да я направят по–поносима.

Дрехите

Макар и да звучи парадоксално, прекалено топлите дрехи не са добра идея. Ако се загреете прекалено много, рискувате да се изпотите, което, освен че ще намокри дрехите ви, ще намали рязко телесната ви температура, което си е покана за настинка. Добре е да се избягват и прекалено тесните дрехи – те ограничават циркулацията на въздух и пазят по-студено.

Навън

Внимавайте къде стъпвате! Варна е прословута с поледиците си, а никой не иска да отваря допълнителна работа на ортопедите в спешното. Задържането прекалено дълго на едно място също не е добра идея и, по възможност, е добре да се раздвижвате от време на време за засилване на кръвообращението. А консумирането на топли и висококалорични напитки – горещ шоколад, супички и т.н., прави чудеса за стоплянето и помага човек да остане хидратиран. Алкохолът, обаче, е нещо, което трябва да се избягва, защото всъщност увеличава скоростта на загуба на топлина.

Ако тръгвате на по-дълъг път

Не забравяйте да хвърлите няколко допълнителни одеяла в колата и да кажете на някой близък за къде и от къде пътувате. Бъдете сигурни, че аптечката ви е заредена и че автомобилът е в изправност. Не е зле да имате за всеки случай нещо висококалорично в колата си – например шоколад, както и достатъчно количество течности за пиене. Ако по случайност останете на пътя, завържете на видно място по колата парцалче с ярък цвят. Пускайте мотора (и отоплението) за около 10 минути на час, като леко открехвате прозореца – това ще позволи да пестите гориво, както и да намалите риска от натрупване на въглероден диоксид, ако снегът е покрил ауспуха.

И за финал – ако е възможно отложете пътуванията и останете на топло, освен ако не е абсолютно наложително. А за сгряване след работния ден, си сипете чай с капка ром, или още по-добре – греяно вино...