Астрономи откриха планета в „обитаемата“ зона около звезда

Новините

03-02-2012, 08:01

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

GJ 667C е планета, която на практика ни е съсед

Докато мисията Кеплер предава все по-нарастващия си списък с екзопланети, група астрономи обяви вълнуващо откритие по-близо до дома.

Поглеждайки към съзвездието Скорпион, има планета от типа супер-Земя само на 22 светлинни години, с орбита, която се намира в обитаемата зона около звездата си.

Планети с правилната орбита предлагат най-добрия шанс да поддържат вода и следователно живот: не са достатъчно далеч, за да замръзне водата и не прекалено близо, за да изври в орбита.

Използвайки обществено достъпна информация от Европейската Южна Обсерватория, групата открила доказателства най-малко за една, но и с вероятност до три други планети, обикалящи звездата, става ясно от съобщение, публикувано от Калифорнийския университет в Санта Круз.

Екипът е ръководен от Гулием Англада-Ескудė (преди от Научния институт „Карнеги“, а сега в немския университет Готинген) и Пол Бътлър от „Карнеги“ и включва астрономите от Калифорнийския университет Стивън Вогт и Еугенио Ривера.

Проучването също разшири обхвата на звезди, които могат да имат годни за живот планети. Звездата GJ 667C е джудже клас „М“, което е част от тройна звездна система с две оранжеви джуджета клас „К“. Откритието е изненада, защото като цяло системата е бедна на елементи по-тежки от хелий. Изследователите твърдят, че концентрацията на молекули като желязо, въглерод и силикон е „само 25% от тези, които имаме при нашето Слънце“.

Това също увеличава вълнението сред изследователите: най-общо се приема, че бедните на метали звезди е по-малко вероятно да имат планети с ниска маса и намирането на потенциално обитаема планета около GJ 667C може да подсказва, че такива планети са многобройни.

„Очаквахме, че това е звезда, около която не е вероятно да има планети“, каза Вогт, професот по астрономия и астрофизика във УКСК. „И въпреки това, ето ги, около една много близка, бедна на метал и пример за най-често срещания вид в галактиката, звезда.“

„Засичането на тази планета толкова близо и толкова скоро подсказва, че нашата галактика трябва да е пълна с милиони, потенциално обитаеми скалисти планети“, каза Вогт.

Новото проучване дори не е било с приоритет за търсене на обитаеми планети. Съобщението, пуснато от КУСК, твърди, че първоначално екипът започнал работата си с цел да характеризира планета, която вече е била открита, но с период на обикаляне около звездата от 7,2 дни – прекалено близо, за да е обитаема.

Новата „супер-Земя“ има 4,5 пъти масата на Земята и период на обикаляне от само 28 дни. Орбитата й е между 0,11 и 0,23 астрономически единици от звездата си.

Заради вида звезда, която тази планета обикаля, независимо от близката орбита, получава само 90% от светлината, която Земята получава от Слънцето. За разлика от слънчевата радиация, която ние получаваме, по-голямата част от радиацията, която екзопланетата получава, е в инфрачервения сектор и се абсорбира от планетата. Изследователите предполагат, че получава от звездата си почти толкова енергия, колкото и Земята от Слънцето.

Изследването е осъществено посредством обединяването на данните от Европейската Южна Обсерватория, наблюдения от хавайската обсерватория „У. М. Кек“ и новия спектограф за откриване на планети на института „Карнеги“ при телескопа Магелан II в Чили.

Освен предстоящата публикация в журнала Astrophysical Journal Letters, изследователите обявиха, че ще публикуват изследването си в архива със свободен достъп Arxiv.org.