Булки от Япония и Кения избират сватба във Варна

Мисия Варна

25-01-2012, 17:23

Снимка:

Обреди Варна

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Варненци си водят чужди булки, впечатляват ги с фолклорен ритуал

94 смесени брака през 2011 г. отчетоха от общинската фирма "Обреди" във Варна.

В повечето случаи при смесените двойки, мъжете са българи. По традиция най-много са били бракосъчетанията с рускини, но не са липсвали и екзотични булки.

Особено колоритна била сватбата на японка с българин, която била очарована от битовия ритуал в Обредния дом във Варна. Сватба на кенийка с местен също предизвикала голям интерес. Дамата буквално си глътнала езика, впечатлена от местните обичаи и традиции.

През изминалата година във Варна са се женили двойки, половинките от които са били американци, нигерийци и индонезийци.

"Много млади варненци отиват да учат в чужбина, там се запознават с половинките си и се връщат тук, за да се венчаят", коментираха от "Обреди". А и качеството на местните мъже било добро и затова чуждите булки им се вричали във вечна вярност, разказват с усмивка служителите от общинската фирма.

Макар и плахо, миналата година са започнали да набират скорост изнесените ритуали. Двойките все по-често предпочитали да се венчават извън пределите на Ритуалната зала. Най-много се използват градините на хотели в курортите край Варна.

Общо 1321 бракосъчетания са имали в "Обреди" за 2011 г. Кризата обаче не е отминала и сватбите. 270 от двойките, са предпочели да минат само с подпис пред длъжностно лице и да се лишат от придружаващ празничен ритуал, за да спестят пари.