Кърлежите във Варна смучат 116 хил. лв.

Мисия Варна

25-01-2012, 15:15

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Пак ни грози опасност да няма кой да пръска през пролетта

Обществената поръчка за 350 000 лв. без ДДС за пролетна, есенна и аварийна борба с гризачи и акари във Варна е за срок от 3 години.

Процедура по избор на фирма изпълнител стартира община Варна на 17 януари.

Конкурсът трябва да приключи на 6 март. Според условията на общината планираните дейности срещу вредителите трябва да започнат през април. При евентуално обжалване от страна на някои от участнците обаче във Варна ще започне да се пръска срещу вредители не по-рано от края същия месец. Така опасността да няма кой да пръска през пролетта, когато е бума на вредителите за пореден път става реална. През 2011 г. Варна пропищя от нашествието на кърлежи именно заради забавената процедура и сроковете за обжалване.

Освен, че общината не си е взела поука за сроковете, неясно защо през 2012 г. обществената поръчка за борба с акари и гризачи е за срок от 3 години. Сумата от 350 хил.лв. ще се разпредели за 36 месеца, което прави около 116 хил. лв. годишно. За сравнение през 2011 г., за дезинфекция, дезинсекция и дератизация бяха дадени 126 хил.лв.

С парите предвидени за следващите 3 години е заложено да се прави дезинфекция по план график на открити тревни площи, постоянно пръскане в дворовете на детските ясли и градини, както и ежемесечна дезакаризация на спортните площадки. На борбата с плъхове ще се набляга през пролетта и есента, когато трябва да бъдат обработени по 12 500 броя канални шахти, но само след изричната заявка от страна на възложителя - общината. Пак след заявка, срещу плъхове трябва да се обработват и два пъти годишно 900 дка дерета в града.