Почна грипната епидемия

Новините

24-01-2012, 07:50

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

От варицела пък са се разболели 1002-ма българи само за седмица, 72 са случаите на скарлатина

Освен, че започна грипната епидемия, пише „Труд”, но в страната варицела и скарлатина ни атакуват с пълна сила в последните дни.

Първият вид шарка повали на легло 1002-ма българи само за седмица, показва седмичната справка на Министерството на здравеопазването за периода 9-15 януари. Разболелите са значително повече спрямо предходната седмица, когато са били 792. От 36 на 72 пък са се повишили случаите на скарлатина.

“И при двете заболявания се наблюдава естествен епидемичен процес. Но тъй като са много различни - варицелата се причинява от вирус, а скарлатината - от бактерии, не трябва да се свързват. А и степента им на заразност е различна”, заяви проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология“.

Скарлатината се причинява от бактериите стрептококи. Заразяването става по въздушно-капков път, т. е. чрез кашляне, целувки, когато се ползват общи предмети - лъжици, вилици, ножове, играчки. За съжаление веднъж преболедувал скарлатина, човек не си осигурява имунитет доживот. Но хубавото е, че не разболява често възрастните. При тях се развиват т. нар. стрептококови ангини.

“Скарлатината и стрептококовата ангина започват със силни болки в гърлото и висока температура. Разбира се, при шарката по-късно се развива и обрив от много ситни червени петънца. Те обикновено покриват цялото тяло, лицето за щастие не се засяга”, изреди проф. Кожухарова. Много типично за скарлатината е, че езикът на болния става розово-червен, сякаш е боядисан. А след като обривът отшуми, кожата се обелва. Лечението на шарката предвижда терапия с пеницилиновите антибиотици. Проф. Кожухарова подчерта, че няма как да се избегне срещата с микроорганизми при нормалния начин на живот. Затова няма някаква специална мярка, която, ако се спазва, да ни предпази от скарлатина.

Най-важното е да се избягва контакт с повалените от нея хора и с пациенти с дихателни заболявания. Ваксина срещу скарлатината няма. Медицината разполага с такова оръжие срещу морбили и рубеола. Има и срещу варицела, но тя не се предлага на нашия пазар.

В Самоков обявиха вече и грипна епидемия. Средната заболеваемост в страната е 128 души на всеки 10 000 българи, толкова е и в София. Т.е. тази седмица столицата ще се размине с ограниченията, които се налагат при развихряне на епидемия.

Както в Европа, така и у нас в над 80% от изследваните за грип проби се доказва вирусът “Пърт” (кръстен е на едноименния австралийски град, където е изолиран за първи път). Той протича с типичните симптоми - висока температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, гадене, безапетитие. В останалите близо 20% от пробите се открива свински грип. Но пък H1N1 води до по-тежко разболяване. Засяга хората в активна, по-млада възраст, бременните и тези с наднормено тегло. “Докато “Пърт” “харесва” повече възрастните с хронични заболявания и по-малките деца”, обясни епидемиологът. И двата щама обаче се предават пред утвърдилите се антивирусни медикаменти.

“Много важно е атакуваният от грипа да си остане у дома за лечение поне 5 дни”, посъветва д-р Кунчев. Болестта в момента протича в лека и среднотежка форма.