Пловдивският митрополит напада дядо Кирил

Мисия Варна

22-01-2012, 14:09

Снимка:

Народно творчество

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Николай заклейми "Маричневци" - поповете, вербувани от вуйчото на варненския владика

Владиците искат  прошка от патриарх Максим за сътрудничеството си на комунистическите тайни служби,

стана ясно вчера на тържеството за именния ден на Негово Светейшество. Засега публично се е покаял само Врачанският митрополит Калиник. На службата вчера той бе без корона, а само по черно було - знак за продължаващото му разкаяние. Другият, който поиска прошка от народа още преди отварянето на досиетата, бе архиереят ни в САЩ Йосиф.

Стотици миряни вчера изпълниха столичния храм "Св. Неделя", за да присъстват на тържествената литургия за празника на преподобния св. Максим Изповедник и на последвалия я молебен за именния ден на патриарха. Липсваха Русенският Неофит, също именник на вчерашния ден, Старозагорският Галактион и Плевенският Игнатий, както и двамата задгранични владици Симеон и Йосиф.

Поздравителното слово към именника бе прочетено от Пловдивския митрополит Николай. В него той нарече патриарха "капитан, превел църковния кораб през всички бури на времето, избран от Светия дух, а не от Държавна сигурност". Владиката обяви, че зад разкриването на досиетата стои Лукавият, който иска да я върне във времената отпреди 1989 г., и обвини част от медиите, че прекалено и злонамерено раздухват скандала с досиетата, служейки на собствената си суета.

"Но не Маринчевци и Желевци, а Светият дух води църквата. Бог изпрати и това изпитание на Негово Светейшество, за да изпита силата му. Но аз съм сигурен, че той като своя небесен покровител ще изслуша изповедта и разкаянието на провинилите се и ще изведе църквата от поредната криза, като я направи по-силна", каза още дядо Николай. И така открито "хвърли ръкавица" на владиците Кирил Варненски и Натанаил Неврокопски, които в църковните среди са лансирани като главни претенденти за бъдещ патриарх. При отварянето на досиетата стана ясно, че и на двамата водещ офицер като агенти е бил Христо Маринчев - вуйчо на дядо Кирил.

А "Желевци" вероятно е събирателният образ на цивилните "ченгета" в църковните среди, зашушукаха присъстващи. Проф. Иван Желев, бивш шеф на правителствената дирекция по вероизповедания, наскоро бе осветен като сътрудник на ДС. Двамата с дядо Николай имат стара лична вражда - като шеф на дирекцията Желев открито не одобри избора на епископ Николай за Пловдивски митрополит през 2007 г.