Варненските хотелиери плащат за дупки и градинки

Мисия Варна

20-01-2012, 17:41

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Туристическият бранш пак на нож с общинската администрация

1,5 млн. лв. от заложените 3,5 млн. лв. приходи от курортните такси във Варна, ще отидат за кърпене на дупките по уличната мрежа и за озеленяване.

За пряко свързаните дейности с туризма в града местната администрация е предвидила едва 500 хил. лв. или около 15% от приходите, които общината получава от бранша. Въпреки че, че в закона е изрично записано, че парите от курортните такси, трябва да се харчат само за дейности, свързани с туризма, ресорната комисия към местния парламент прие проектобюджета, след като обаче гласува да вдигне парите за туризъм на 20%. По настояване на хотелиерите бяха заложени 20 хил. лв. за откриването на изнесени щандове на туристическия информационен център. Те ще работят сезонно в рамките на летището и в курортите "Златни пясъци” и "Св. Св. Константин и Елена".

След края на заседанието, браншовиците посочиха и други свои искания. Според хотелиерите, на туристическите борси, в които участва община Варна трябва да се изпращат професионални аниматори, а не "хора, които си нямат понятие от туризъм".

"Чиновниците, които трябва да дърпат туристи у нас, ги мързи едно "Добър ден" да кажат, докато са на щандовете", не скри шефът на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев. Той сравни контактите на бранша с общинската администрация със "стена, на която се опитваш да говориш".

"Приемат се всевъзможни решения, които ни вредят, а никой не се допитва до нас", каза още Щерев. Според него и тази година трудно ще бъдат усвоени и малкото предвидени средства за туризма, заради бавната реакция на Общината.