Варна на път да остане без здраве

Мисия Варна

20-01-2012, 14:39

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Няма предвиден нито лев за купуване на медицинска апаратура

В бюджета на Варна за здравеопазване тази година са предвидени пари само за издръжка на детски ясли.

От заложените 14,2 млн. лв. по това перо, 11,5 млн. лв. ще се похарчат за заплати за персонала в детските заведения. 2,3 млн. лв. са преходен остатък от миналата година, който и през тази ще бъде заложен за строителството на още една ясла и две надстройки.  

Цялата здравна комисия към Общинския съвет скочи срещу орязаните пари."По-рестриктивен бюджет за здравеопазване Варна не е имала. Не са предвидени пари за купуване на медицинска апаратура и техника", заяви д-р Ивайло Митковски от Синята коалиция. Той обясни, че залагането на пари за апаратура е задължително, тък като още предната година са задействани обществени поръчки за купуването й. Вече е минал първият етап на конкурсите и ако не се предвиди финансиране, процедурите ще пропаднат.

Става дума за купуването на лапароскопска апаратура и външен асансьор за АГ-болницата, респиратор за отделението по реанимация в Окръжна и два ковьоза за Неонатологогията.

Община Варна спира финансирането на държавни институции на територията на града, заяви във вторник кметът на града Кирил Йорданов. За първи път от 13 години няма да даваме пари за държавни функции, уточни той. Общо 94 млн. лева изхарчила Община Варна през трите мандата на Йорданов, за да помага на болници държавна собственост, полиция, флот, пожарна. Парите са отишли за скъпоструваща медицинска техника, за линейки, полицейски коли и пожарни автомобили.

В същото време за 12 години община Варна е получила от държавата финансиране за едва 54 млн. лева. "Нека видим реципрочността", заяви Кирил Йорданов.

Съветниците днес  бяха категорични и че трябва да се намерят 200 000 лв. за Спешната помощ във Варна, след което "казаха не" на предложения от администрацията проектобюджет за здраве.