Дължим 1,5 млн. лева на кралицата

Новините

19-01-2012, 10:56

Снимка:

Guliver Photos | Getty Images

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Българското посолство в Лондон натрупало милион и половина дълг за такса “задръстване”

„Труд” пише за почти 653 000 британски лири, или над 1,5 млн. лева, коиото дължи българското посолство във Великобритания на кметството на Лондон.

Парите са за такси за шофиране в централната зона на града (т. нар. такса “задръстване”). Според справката сумата е натрупана от началото на събирането на тези такси през 2003-та до 29 декември 2011-а.

За влизане в центъра на града всяка кола трябва да плати 10 лири (23,50 лв.) на ден. Допреди година таксата беше 8 лири. Оттогава досега посолството ни е получило 5730 акта за нарушения, като само 22 от тях са платени. Част от дипломатите все пак са си плащали за влизането в центъра, защото са купени 3633 разрешителни. До 2005-а почти всички посолства си плащат, но тогава посланикът на САЩ Робърт Тътъл по решение на Белия дом спира да се издължава. До 2 години решението на Вашингтон е последвано от Франция, Германия и по-голяма част от страните от ЕС. Вероятно и нашето посолство тогава е спряло да плаща за влизане в центъра, както и актовете за това. САЩ и останалите държави се позовават на текстове на Виенската конвенция, според която дипломатическите мисии са освободени от данъци. Кметството в Лондон обаче настоява, че “таксата задръстване” е такса за влизане в Лондон, а не е данък.

Нашето посолство в британската столица се намира в самия център, в района “Найтсбридж”, и дипломатите ни няма как да избегнат такса “задръстване”. Преди година посолството на България е заемало 22-ро място от общо 148 национални мисии длъжници. Президентът на САЩ Барак Обама направи исторически прецедент, като плати “такса задръстване” за посещението си в столицата на Острова, което беше от 24 до 26 май през миналата година. Кметът на Лондон Борис Джонсън обясни тогава, че двамата с Обама са обсъдили дълговете на САЩ. Джонсън не е пропуснал да си поиска дължимото според него от посолството на “най-могъщата държава”. В отговор на думите му от посолството на САЩ обаче отговориха, че те няма да плащат директни данъци и това е било изключение от правилото.