ГЕРБ скочи на кмета си

Мисия Варна

18-01-2012, 20:56

Снимка:

Валентин Георгиев © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА КОЛЕВА

Всичко от Автора

Детските кухни във Варна минават на подчинение на Кирил Йорданов, а не на Общинския съвет

Детското хранене във Варна извади на показ напрежение между кмета Кирил Йорданов и управляващите от ГЕРБ в местния парламент.

Предложение за преструктуриране на общинското търговско дружество "Стопанска и спомагателна дейност", на което са възложени детските кухни и разливочни пунктове, в предприятие на директно подчинение на кмета предизвика бурно недоволство от страна на съветника от ГЕРБ Марио Шиваров. Последният, по-известен като неофициален консултант на общинските фирми във Варна, скочи като ужилен срещу предложението на администрацията, внесено в комисията по образование.

Самото предложение постъпва в комисията от правна необходимост, уточни зам.-кметът по образование Коста Базитов. Промени в законовата уредба налагат нова организация на детското хранене, категоричен беше той.

"Общината плаща на ССД за храненето на децата и дружеството функционира изцяло за сметка на бюджета", каза още Базитов и допълни, че Варна е единственият град, в който обслужването на детските кухни е организарано през търговско дружество.

"Общинските дружества внасят дивидент и не натоварват бюджета на общината. Каква печалба ще формира едно общинско предприятие. Смятам, че не е целесъобразно общината да се натоварва с още щатни бройки за ново предприятие", ревна Шиваров. Той подчерта, че това не било само негово мнение, а и на цялата група на ГЕРБ в Общинския съвет.

Владимир Тонев от "Нашият град", обаче контрира, че в ССД в момента също работят щатни бройки и при закриването на дружеството те ще отпаднат.

"Предприятието няма за цел да формира печалба, а детското хранене е социална услуга, а не финансова дейност. С възлагането на тази услуга на предприятие, ще се спестят и пари", каза още Тонев. В крайна сметка предложението получи положително становище от образователната комисия.

По-късно от кметската администрацията не скриха, че според тях създаването на предприятие, ще допринесе за по-доброто хранене на децата във Варна заради персоналната отговорност, която ще носи градоначалникът. Общинските търговски дружества се управляват от борд на директорите, който се назначава от Общинския съвет. Предприятията пък са на директно подчинение на кмета и отговорността е само негова, казаха още от администрацията.