Не убивайте кучето заради пържолите!

Без цензура

17-01-2012, 13:17

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Венцислав Петров

Всичко от Автора

Хора, добре поне, че има кучета-търсачи! А то друго не остана, освен да ни откриват труповете...

Замлъкнах преди почти година, ужасен от истината в едно твърдение „Няма такава държава!”

Естествено, можете да намерите и по-прозаично обяснение за мълчанието ми (аз самият си го казвам понякога, през зъби и когато остана съвсем сам у дома задълго) – тоя пък, хукнал да оправя световните проблеми, а жена му го храни?! Лежи, мързеливецът, на нейното бачкане, стои на топло, взима 250 лева инвалидна пенсия, та чак съседите му завиждат; цигарите му – цигари, пържолки отвреме на време, даже понякога торта яде, а за пет пари работа не върши! Да бе, такива трябва да бъдат пратени в пещите, ама „Кремиковци” го няма вече да обере боклуците на България... А иначе боклуци има, има...

Не, уважаеми сънародници, рано е да ме пратите с букета в „последния път”! Време имам много за четене на вестници и гледане на телевизия. Не съм си отишъл, докато все още се впечатлявам от това, което се случва наоколо. След като месеци наред слушах и четох версии за изчезването на Мирослава от Перник, след като изкараха майка й пияница, семейството неблагонадеждно, а нея самата – леко изперкала тийнейджърка с девиантно поведение, която просто решила да забегне нанякъде, преди дни най-неочаквано куче-търсач се натъкна на... трупа й. Даже това не е шокиращо, случвало се е и ще се случва не само у нас – новините по света са пълни с подобни ужаси (Не е ли това, защото много искат да ни вкарат в месомелачката за мисли? В смисъл бъдете щастливи, че вие и децата ви са поне живи и не се оглеждайте за повече?!)

И след като всичко стигна по почти предизвестения край на момичето, премиерът Бойко Борисов рече пак да се изпъчи пред камерите. Не за да каже думи за утешение на родителите, не за да се извини, че полицията се е забавила с разкриването на случая, не! Улибнат, сякаш реже лента на поредната 2-3 километрова отсечка от магистрала, той назидателно посъветва почернената майка (мамка му, дори и алкохоличка да е!) да се извини на МВР, защото много се старали полицаите, пък онези неблагодарници, родителите, били недоволни. Никакво състрадание, само претенции... Шах!

Всъщност – патова ситуация. Нали пак тези дни премиерът игра шах с едно момиченце от четвърти клас (Бог да пази и него, и семейството му) и пак се оказа водеща новина, че стигнал до пат с бъдещата шампионка на България?! Това може да се нарече новина, само ако се сетим, че Тато навремето не можеше да играе шах. Но той не се пробваше и на футбол да бие ветераните в този спорт, за да се удари в гърдите колко е велик...
Бате Бойко е велик, не Тато, да не помислите нещо.

Бате Бойко яха вълната на първичността от мига, в който стана главен секретар и засенчи с ръста си ресорния министър. Той беше навсякъде – първи при огледа на местопрестъпленията с разстреляни криминални типове, първи на пресконференциите, първи при журналистките с влажни погледи (той ли е виновен, че толкова го любят не само репортерките, но и техните издатели?) Сега пак е първи по любимите си магистрали, пък и навсякъде, където трябва да се режат ленти, без значение, че някои от обектите отдавна работят – нали не са официално откривани от Него? Толкова е влюбен в позицията си на първи човек в държавата, че чак започна да раздава ум и разум на по-големите в ЕС. Онзи ден, гледам, поучава народните представители как да излязат с декларация и да призоват Ангела Меркел и сие да си намалят заплатите и пенсиите като у нас. Защото прав е Бате Бойко – само България изпълнява всички изисквания по свиване на разходите.

Само българските майки трябва да гледат децата си без пари; само българските пенсионери трябва да оцеляват на ръба на пълната мизерия; само българските работници трябва да са доволни, че въобще някой е решил да им плаща...
Но нещата не спират дотук. От общото към частното – тъй като Бате Бойко притежава сетивата на мутра, погната от противната групировка, той умее да хвърли бомбичка за заблуда на противника. Точно така изглежда неговата претенция към ордена „Стара планина” на Ангел Марин – хайде да омаскарим някого и тълпата да го погне, а ние в това време да се изнесем по най-бързия начин... Забележете, Бате Бойко не е само премиер-министър, не е само футболист, шахматист, работохолик и т. н. – той е и кучкар, знае на какво ще се зарадва кученцето, намерило тялото на убитата Мирослава, цитирам: „Когато съм коментирал работата на следовото куче, съм го направил като кучкар. Всеки знае, че това е най-добрата награда за него, както за Марин – орден „Стара планина”...

Впрочем, знае ли Бойко на какво ще се зарадват хората, които със сигурност не са против кучето да си получи пържолите за добре свършената работа, но биха искали полицаите да бяха си свършили работата много преди това? Или е най-лесно да каже, че иска уволнението им? Простичък похват и върши работа – дистанцира се и от своите, тоест казва: „Вижте колко съм точен и суров, никого не толерирам!” Ама вие защо всъщност не харесвате Бате Бойко? И има ли някой, който да не го харесва? Бате Бойко най-после ни поведе през пустинята на прехода, той е днешният Месия, на когото се кланяме... пардон, кланят се тези, които са ощастливени от мутренското му озарение.
Един колега наскоро каза, че народът трябва да си понесе отговорността за това, че достатъчно голям процент от него е довел ГЕРБ на власт. Склонен съм да се съглася, с една уговорка – а дали е сигурно, че изборните резултати не бяха подменени? Все пак Бате Бойко е добър ученик на Тато, а тогава имахме 98 % гласове, все за когото трябваше... Схемата, вярно, е била различна, но пък технологиите се променят.

Но да си дойдем на думата – няма държава, в която премиер-министърът да настоява за извинение от близките на жертвата на извършено престъпление. Както и няма държава, в която този същият да настоява за 3-4 пържоли награда за субекта, открил жертвата. Пък бил той и едно следово куче.

Хора, добре поне, че има кучета-търсачи! А то друго не остана, освен да ни откриват труповете...