Варненските училища не искат леки раници за учениците

Мисия Варна

06-01-2012, 15:11

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

В кампанията “На училище без тежест” са се включили 237 школа от цяла България. Нито едно обаче не е от Варна 

Нито едно варненско училище не е пожелало да се включи в кампанията за олекотяване на ученическите чанти.

Националната инициатива е на сдружение "Настоящи и бъдещи майки" с подкрепата на Министерство на образованието, младежта и науката. В кампанията “На училище без тежест" са се включили 237 школа от цяла България. Видно от списъка на присъединилите се за Варна такъв проблем не съществува.  

Организаторите посочват, че целта е да се постигне по-висока степен на информираност сред обществото за възможните заболявания на опорно-двигателния апарат, като се постави акцент на правилния подбор на ученическата раница, на нейната тежест и начин на носене. Това, което ще направят учебните заведения заявили вече участие е да разпространят, включително и онлайн, чрез техните сайтове следния текст и да ги запознаят с възможностите за намаляване на рисковете за здравето на децата в училище.
Там се посочва, че празната чанта трябва да запазва формата си при повдигане, поставена на гърба, раницата не трябва да е по-широка от раменете, да стърчи над тях или да пада под кръста, да има две широки, добре подплатени регулируеми презрамки, твърд гръб и множество джобове, за по-добро разпределяне на теглото в нея, както и че повдигането на чантата за качване на гръб трябва да става от височината на раменете
(от бюро или маса).
Подготвена е и презентация, предназначена за учениците. Тя е в помощ на класния ръководител.
Министерството на здравеопазването препоръчва теглото на чантата да не надвишава 15% от теглото на детето.

През април, когато е вторият етап от “На училище без тежест” ще се отчетат реалните резултати за олекотяване на ученическите чанти.
Инициативата ще завърши с номинации за ангажираност с проблема в три категории: за училища, за медии и за други организации.