300 000 на опашка за паспорт

Новините

06-01-2012, 09:35

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

До края на месец март всички българи трябва да са с новите лични карти и паспорти

Опашка от 300 000 българи ще има пред МВР заради изтекли лични карти и паспорти, предупреждава „Стандарт”.

До края на месец март всички нашенци трябва да подменят документите си с нови. В противен случай ги чака глоба от 30 до 150 лева. Освен това с невалидни документи българите подлежат на други санкции и на отказ да бъдат обслужени във всички държавни институции, както и банките.

Заявление за нови лична карта или паспорт всеки трябва да подаде месец преди изтичането на валидността на старите. Това се налага, за да могат документите да бъдат подновени и с обикновена поръчка за 30 дни, така че хората да не остават без лична карта или паспорт. "С бележка, че си подал заявление за нови документи, може да се легитимираш пред МВР. Никоя банка, фирма или институция обаче няма да извърши услуга на българин без валиден документ", обясниха от вътрешното министерство.

Издаването на новите българските лични документи стартира на 29 март миналата година. Тескеретата от стария образец ще бъдат валидни в страната и в ЕС до края на тяхната валидност. От МВР обаче напомниха, че валидността на паспорта за деца е 5 години и има хиляди българчета в чужбина с нередовни документи. У нас броят им също не е малък, а родителите не са върнали в законовия срок тескеретата на децата си в полицията.

До края на март от МВР ще изпратят писма и ще раздадат на полицаите списъци с имена на хора, които повече от 6 месеца след изтичането на документите им не са ги подменили.