МВнР обяви 5 млн. лв. в картини

Новините

06-01-2012, 09:35

Автор:

в. 24 часа

Всичко от Автора

Най-много произведения на изкуството има в посолствата ни в Лондон, Париж, Рим, Брюксел, Виена, Белград, Москва, Токио, Анкара и Будапеща

Външното ни ведомство е собственик на картини за 5 млн. лева,

съобщава „24 часа”, като цитира Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт (ДКИ) към министъра на външните работи До 2011 г. в 80 български посолства в чужбина бяха оценени 2140 произведения на изкуството за 4,082 милиона. Предстои да приключи оценката на картините в още 12 задгранични мисии. Най-много произведения на изкуството има в посолствата ни в Лондон, Париж, Рим, Брюксел, Виена, Белград, Москва, Токио, Анкара и Будапеща.

За първи път от създаването на фонда през 1962 г. има правила и паспорти за всяка от картините, които през годините са се водили просто като инвентар на посолствата заедно с бюрата и табуретките, коментира Людмила Димитрова.

При процеса на инвентаризация и оценка, завършил през 2011 г., са установени картини, които преди това не са били в регистрите на Външно или пък домакините по посолствата са ги записвали с неточни данни. Ценни платна на известни автори се водели из инвентарните книги за по 200 лв. От Външно вчера опровергаха част от стар доклад на Сметната палата, в който одитори описват, че в мазетата, където ДКИ съхранява част от картините, има влага, а известни платна като "Жътварки" на Владимир Димитров - Майстора не били на отчет.