Плевнелиев отива при папата

Новините

06-01-2012, 09:35

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Посещението на българският президент Росен Плевнелиев във Ватикана е насрочено за 24 май, когато по традиция главата на Римокатолическата църква посреща наша делегация

„Труд” съобщава днес за предстояща аудиенция при папа Бенедикт ХVI на новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

Посещението във Ватикана е насрочено за 24 май, когато по традиция главата на Римокатолическата църква посреща наша делегация. По време на двудневната си визита там президентът ще се поклони пред гроба на св. Кирил в Рим и ще посети българската църква в Рим “Св. св. Викентий и Атанасий”.

Посещението на държавния ни глава на Ботуша де факто ще е второто там в рамките на около месец. По-рано през април Росен Плевнелиев пак ще лети до Италия за среща с президента Джорджо Наполитано. В средата на март в програмата на държавния глава е разписано посещение в Германия с голяма бизнес делегация за участие в българо-немски бизнес форум. В Берлин президентът ще разговаря на четири очи с канцлерката Ангела Меркел, планирана е среща и с кмета на немската столица Клаус Воверайт. Засега все още непотвърдени са пътуванията на Росен Плевнелиев до Бразилия и Чили. Без изненада, първото задгранично посещение на Плевнелев ще е в Брюксел броени дни след като официално встъпи в длъжност на 22 януари. В белгийската столица му предстоят разговори с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпьой.

За първи път в чест на иногурацията на новия президент камбаните на столичния храм-паметник “Св. Александър Невски” може да забият.