Израел: Чакайте атентати в България

Новините

06-01-2012, 09:35

Снимка:

DarikNews.bg

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Потенциална заплаха има в момента към летищата, на които пристигат групи за зимните курорти - Банско, Боровец и Пампорово, както и тези, които пристигат в хотелите с казина в София и големите градове като Пловдив, Варна и Бургас

България въвежда допълнителни мерки за сигурност по летища и туристически обекти след получен сигнал от Израел за възможни атентати срещу негови туристи в страната ни, пише “Труд”.

Българското правителство обаче заяви, че службите ни не са получавали и не разполагат с информация за подготовка на мащабен терористичен акт.

Израелски медии обаче твърдят, че терористичният акт може да е в София, по летища, ски курорти и хотели, посещавани от израелски гости. И че сигналът е свързан с датата на убийството на командира на “Хизбула” Имад Мугния. Той бе взривен на 12 февруари 2008 г. в Сирия и ливанската шиитска групировка смята, че Израел е отговорен за смъртта му. Дани Шенар - шеф на отдела за сигурност към израелското министерство на транспорта, заявил пред в. “Аарец”, че е поискано от няколко европейски държави да засилят мерките за сигурност около израелските туристически групи в ски курортите и в хотелите.

Първоначално информацията за готвените атентати срещу израелци в България се появи на иврит в популярния израелски новинарски сайт walla.co.il. Официални израелски и български представители в София отказаха да потвърдят или отрекат.
Двата най-застрашени обекта за израелски граждани в София са посолството, което са намира в сграда до НДК, известна като “Проното”, и синагогата на ул. “Екзарх Йосиф”. Там е и централата на ПП ГЕРБ. Към еврейския храм има и музей, който се посещава целогодишно от туристи от цял свят. Други две сгради също са със засилени мерки за охрана - Еврейският дом на културата и 134-то СОУ “Димчо Дебелянов" .

Потенциална заплаха има в момента към летищата, на които пристигат групи за зимните курорти - Банско, Боровец и Пампорово. В хотели с казина в София и големите градове като Пловдив, Варна и Бургас съществува и друг вид туризъм. По принцип от Израел с полет късно вечерта в петък пристигат желаещи да си опитат късмета на игри със залози, а в неделя си заминават с обратни полети.

Израелските туристи идват в България основно през лятото, коментираха за “Труд” собственици на хотели от Слънчев бряг, пожелали анонимност. През зимата хазартен туризъм има основно в София и Боровец. Те уточниха, че полицейското присъствие около израелските групи с туристи у нас винаги е по-засилено, отколкото при гражданите на други държави. На летище София вече се прилагат допълнителни мерки за сигурност, обявиха за “Труд” от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията четвъртък вечерта. Оттам потвърдиха, че сигналът за терористичната заплаха е получен в четвъртък сутринта.