Хотелиерите искат два пъти повече пари за реклама на Варна

Мисия Варна

05-01-2012, 14:45

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

В същото време туристическият бранш иска да се обсъди възможността за намаляване на данъка

Представители на туристическия бранш поискаха два пъти повече средства за реклама на Варна.

Идеята на пръв поглед се хареса на съветниците от Комисията по търговия и туризъм и те гласуваха предложение до Комисията по финанси не 10%, както беше досега, а 20% от събраните средста от турстическия данък да се отчисляват за участието на Варна в световни туристически борси.

Единодушие имаше по въпроса за начина на представяне, който трябва да излезе извън стандартните рамки - основно с рекламни брошури.

"Туризмът е ние да отидем при човека, а не той да дойде при нас", коментираха браншовиците. В същото време те желаят и да се обсъди възможността туристическият данък да бъде намален. Друго предложение е така нареченият културно-информационен център да открие свои представителства на територията на ЖП гара, летището и по комплексите, за да могат туристите да имат информация за културния живот в града, а не само да разчитат на екскурзии.

По темата за вероятността от промяна в наредбата, касаеща отпадането на такса смет за неизползваемите имоти, председателят на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци" Георги Щерев коментира, че тяхното предложение е от ноември до края на април да им бъде намалена таксата.

"Би трябвало да спре и практиката сезонните обекти да се определят от собственика на инфраструктурата", каза още Щерев и добави, че същото важи и за транспортната схема, както и за безумните трансфери на туристи през генгерлиците в Аксаково и Виница.

"Общинската администрация прави каквото може, но няма съответния ресурс за контрол в комплексите. Той е почти нулев. Не може 5 човека да контролират. Страшно много нарушения има", обобщи Шерев.

На 10 януари от 14 часа в Община Варна ще се проведе среща на браншовите организации в сферата на туризма с представители на администрацията и общински съветници, за да се обсъди анализът на сезон 2011-та, да се видят пропуските и да се набележат мерки, за да не се допускат те това лято.