Затягат контрола на сезонните обекти, властта ще е в ръцете на една комисия

Мисия Варна

05-01-2012, 12:50

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Технически параметри на обектите, сертификат и годност на храните, фискални устройства, ел.захранване - всичко ще се гледа под лупа

Наредбата за разполагане на преместваеми обекти в много отношения е безумна и трябва да се промени,

стана ясно на заседанието на комисията по търговия и туризъм. Схеми за тези обекти представиха днес от районните администрации, като изключение направи само район "Владислав Варненчик".

Това лято по централните варненски улици ще има по-малко сезонни обекти, а съществуващите ще бъдат с по-добър дизайн, обещаха от "Одесос". Запазва се обаче броят на преместваемите обекти. Същото е и положението в "Приморски" и "Аспарухово", но там все още не е ясно колко ще са сезонните обекти. В "Младост" от схемата за преместваемите отпадат 15 обекта, поради различни инвестиционни намерения, но от районната администрация предлагат други нови 15 атрактивни позиции.

Шефът на общинския отдел по контрол на търговската дейност Иван Иванов заяви, че се предвижда в края на януари да има среща с ръководствата на районите, за да се обсъдят критериите за даване на разрешителни за търговия и вменяване на нови изисквания при издаване на разрешителни за търговия с хранителни продукти. Обстойни проверки ще има по отношение на съответствието на предварителния проект за това какво ще се монтира с реално направено в последствие.

Междуведомствена комисия ще проверява, освен за техническите параметри на обекта и за документи, удостоверяващи произхода на стоките и консумативната им годност. В нея ще има и представители на Агенция по храните. По-сериозен контрол ще има и при щандовете за плодове към стационарните търговски обекти, включително и за хигиената. Ще се обърне внимание и на обезопасяването и ел.захранването. Междуведомствената комисия ще следи и за наличието на фискални устройства, дали са регистрирани касовите апарати, дали работниците имат трудови договори.