Испания кара българите да се прибират

Новините

05-01-2012, 09:30

Снимка:

АРХИВ

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Българските емигранти в Испания масово останаха без препитание

Испания прави всичко възможно българските гастарбайтери, които работят на нейна територия, да се приберат у нас, заради кризата.

Испанците предпочитат да наемат на работа свои сънародници. Ето защо българските емигранти масово останаха без препитание, алармираха няколко асоциации на нашенци, които действат в тази страна.

Безработицата в Испания в момента е над 22%. Кризата засегна силно и нашата общност там, която по официални данни е около 150 хиляди души, но по принцип надхвърля 300 000 души. Според Световната банка всяка година в България идват около 1,5 млрд. долара - пари на емигранти. Статистиката сочи, че всеки трети гастарбайтер е предпочел Испания.

Българите твърдят, че ако успееш да си намериш някаква позиция на пазара, работодателят те осигурява на 4 часа. С тези осигуровки обаче нямаш никакви права на борсата и оставаш без помощи, обясниха емигрантите. Новото дясно правителство на премиера Мариано Рахой е започнало да свива и всички помощи, които се дават като социални помощи или за обезщетение при безработица. Българите, които вземат помощи в Испания, са около 13 000.Проучване от юли 2011 г. показа, че 70% от сънародниците ни в Испания не искат да се връщат у нас.