Новият шеф на ДПС-Варна иска узаконяване в Максуда, плащали данъци

Мисия Варна

04-01-2012, 18:41

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Ведат Сакаллъ, който е начело на организацията след рамо от Йордан Цонев, през 2001 година бе отстранен от същия пост заради лоши изборни резултати

Незаконните къщи в Максуда и в махалите в "Аспарухово" и "Владиславово" трябва да се узаконят.

Тази меко казано скандална теза хвърли още на първата си публична изява новият шеф на ДПС-Варна Ведат Сакаллъ.

"Където е възможно това трябва да се направи. Те съществуват от много време, хората плащат данъци, а не им узаконяват къщите", бяха "железните" доводи на Сакаллъ в подкрепа на най-верния електорат на партията му. На въпрос как така плащат данъци, след като нямат документи за имота, той отговори: "Ами така твърдят. Ако не им взимат данъци, то общината не си върши работата. Какво предлагате, да ги изринем ли? Недопустимо е. Трябва отнякъде нещата да се подхванат. С този въпрос се спекулира по време на избори.", каза още временно изпълняващият длъжността председател на ДПС, който е начело на организацията с протекции на депутата Йордан Цонев, след отстраняването на Янко Станев от поста.

Самият Ведат Сакаллъ е бил вече председател на ДПС-Варна. През 2001 година той е беше отстранен от поста, заради слаби изборни резултати.

На въпрос кой сега ще плаща сметките и дали няма да има проблеми с финансирането на партията той отговори, че от София плащат наема и тока. В партийните редици се носи слуха, че Сакаллъ има няколко просрочени кредита и стотици хиляди лева дългове, включително и към Янко Станев.

Новият шеф разкритикува факта, че съветник от ДПС участва в определянето на бюджета на Варна. Според него като опозиционна партия ДПС не бива да участва в управлението на града и да работи с ГЕРБ, гласувайки с мнозинството. "Ще им потърся обяснение за това. Ще продължа да търся пътека към съветниците. Те дължат избирането си на членовете и симпатизантите на ДПС", каза още Сакаллъ, който на практика ще се окаже без никакъв властови ресурс, ако не намери вярната пътека.

По темата за съвместната работа с ГЕРБ, той пропусна да спомене, че примерно във варненска област ДПС официално работят заедно с ГЕРБ във Вълчи дол, Бяла, Провадия и Ветрино. Във Варна такова подписано споразумение няма.

Друг въпрос, който остана висящ, е как човекът на Йордан Цонев ше въвежда иновативен подход в работата с хората и ще решава проблемите им, а няма само да обещава, след като не разполага с властови ресурс на ниво община и все още търси пътеката към хората на партията в местния парламент.