Питаме Брюксел за по-евтин дизел

Парите

04-01-2012, 07:21

Снимка:

greentech.bg

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

„Стандарт” прогнозира, че българите може да купуват по-евтин дизел, въпреки че цената на нафтата скочи с 11-12 ст. заради по-висок акциз и прибавяне на биогориво от 1 януари.

Държавата е отправила запитване към Брюксел за въвеждането на по-ниска с 4-5% ставка за гориво, което съдържа биокомпонента от 5%.

До миналата година акцизът за този тип нафта е бил 596 лв., вместо 615 лв. за 1000 литра, колкото е за конвенционалния дизел. България е имала такова разрешение, тъй като задължението за добавяне на биокомпонента е още от 2009 г. През май 2011 г. обаче правителството реши да отпадне това изискване, за да свали цените на дребно. Нотификацията, позволяваща намалена ставка, е изтекла през ноември.

"Тъй като разрешението е със срок 2 години и не е искано удължаването му, след 24 ноември 2011 г. тази намалена ставка вече не е в сила. 

"Изготвихме и изпратихме новия мониторингов доклад в Брюксел. Най-вероятно до по-малко от три месеца ще получим положителен отговор", коментираха експерти от финансовото министерство. При положение че отстъпката е по-голяма, съответно и цената ще падне с повече. 5 ст. от влязлото в понеделник увеличение на нафтата е заради добавянето на 5% биокомпонента. Ако искаме то да бъде компенсирано, Брюксел ще трябва да ни позволи акцизът да падне с 50 лв. на 1000 литра, т.е. да стане 580 лв.