Меркел предлага на Бойко изтребители

Новините

04-01-2012, 07:15

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

Министър-председателят отива в Берлин на 17 и 18 януари, където ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел

Атрактивна оферта за доставка на употребявани изтребители "Юрофайтер" се очаква да получи премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Германия в края на месеца, съобщава "Стандарт".

Министър-председателят ще започне годината с визита в Берлин на 17 и 18 януари, където ще разговаря с германския канцлер Ангела Меркел. По време на срещата на "четири очи" ще бъдат обсъдени всички двустранни въпроси. От българска страна пък ще бъде поставен въпросът за мотрисите за БДЖ. По признание на самия премиер "най-неприятният за България въпрос ще са 300 млн. лв., които дължим на "Сименс" за тях.

Германия е една от четирите държави, които произвеждат "Юрофайтер". Това е един от най-модерните бойни самолети в света. Неговите възможности бяха демонстрирани по време на авиошоуто през септември край Пловдив. Не е изключено германската оферта да е подобрен вариант на тази на EADS. В интервю за в. "Българска армия" военният министър Аню Ангелов заяви, че през февруари се очакват да бъдат получени подобрени оферти от някои от производителите.