Градим нова лудница

Новините

04-01-2012, 06:52

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

В момента софийската лудница се помещава в осем сгради в Курило, строени през 1949 г

За първи път от 30 г. държавата ще строи нова болница, пише „Труд”.

В нея ще се премести столичната психиатрия. В момента софийската лудница се помещава в осем сгради в Курило, строени през 1949 г.

Директорката на психиатрията в Курило д-р Гълъбова, която е на поста от 18 г, побърза да добави, че това е най-големият подарък за екипа й и болните за Нова година. Защото лечебното заведение е в трагично състояние. През последните 6 години то бе наводнявано 3 пъти, като през 2005-а се стигна до евакуиране на пациентите. Причината е, че болницата се намира върху най-ниското място в Софийското поле. От водата и обитаването стените са напукани и с мухъл. А надписите “Министерство на народното здраве” върху одеялата и завивките показват колко стари са те.

Последното становище на строителни експерти е, че сградите на психиатрията в Курило са негодни и опасни за здравето. “Строежът на болницата ще е сред приоритетите ми за тази година. Пари ще се осигурят от перото за капиталови разходи”, обясни здравният министър. Градежът е съгласуван с премиера Бойко Борисов, който е дал зелена светлина.

В психиатрията “Св. Иван Рилски” в Курило се приемат всички изпаднали в остри състояния столичани, а много други периодично получават медикаментозно лечение и наблюдение. Болницата разполага със 150 легла и 35 в дневния стационар.