Чиновниците още с клас за стаж

Новините

03-01-2012, 08:43

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

Постановлението за изпълнението на държавния бюджет изтегля срока за изготвянето на индивидуални планове за работа на чиновниците за периода 15 март-15 април

Дълго подготвяният нов модел на заплащане на държавните служители, който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2012 г., ще се забави до 15 март, стана ясно от постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджета, пише „Труд”.

Промените са важна част от отдавна чаканата административна реформа.

Отложените разпоредби предвиждат парите за заплати да се разпределят в съотношение 70% за основна месечна заплата и постоянни възнаграждения плюс допълнителни бонуси за добра работа, които могат да носят още 30%. Друг основен момент е, че добавка за стаж вече няма да се начислява, а досегашните натрупвания от нея ще влязат в основната заплата.

Преди около две седмици КТ “Подкрепа” атакува новите наредби пред Върховния административен съд. Мотивът на синдикатите беше, че приемането на промените няма законово основание, тъй като не са направени необходимите поправки в Закона за държавния служител. Такива бяха внесени в парламента през ноември, но още не са минали дори и през комисиите.

Постановлението за изпълнението на държавния бюджет изтегля срока за изготвянето на индивидуални планове за работа на чиновниците за периода 15 март-15 април. От оценката на ръководителя на административната структура как са изпълнили задачите в тях ще зависи дали служителите ще получат повишение и по-висока заплата. Началниците ще могат до 30 март да определят колко служители ще получават допълнителен бонус за това, че изпълняват важна за работата на администрацията длъжност. За разлика от промените в администрацията по-тежките изисквания ще сурвакат работещите с настъпването на новата година. От 1 януари мъжете могат да излязат в отдих само при навършени 63 г. и 4 месеца и стаж от 37 г. и 4 месеца. За жените условията са 60 г. и 4 месеца и 34 г. и 4 месеца труд.