Валяци срещу археолозите

Новините

28-12-2011, 07:30

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

„Труд” цитира мнението на археолозите, които преди Коледа бяха нарочени, че пречат за строителството на магистралите „Струма” и „Хемус”.

Чиновници на различни нива заблуждават министрите на културата и на строителството и благоустройството, а те от своя страна подвеждат министър-председателя, смятат археолози.

По друг начин не можем да си обясним обидните квалификации към гилдията в публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет на 21 декември, заявиха  пред журналисти представители на археологическата общност у нас.

В документа министрите Вежди Рашидов и Лиляна Павлова ги обвиняват в “рекет” и “извиване на ръце”, премиерът Бойко Борисов допълва, че “им знае номерата”, а културният министър нарича Института за паметници на културата “бардак”. Както “Труд” вече писа, според министърката на регионалното развитие и благоустройството археологическите музеи в Шумен, Кюстендил и Перник “саботират строителството” на споменатите магистрали. А колегата й Рашидов заявява, че е крайно време Националният археологически институт с музей към БАН (НАИМ) и Етнографският музей (също към БАН) да минат към културното ведомство.

Археолозите недоумяват как е възможно да се смесват темите за строителството на магистралите и налагащите се по закон спасителни археологически проучвания с промяната в статута на музеите. Според учените забавянето на строителството на “Хемус” и “Струма” е не по тяхна вина, а заради непрекъснатите промени на трасетата на магистралите, заради късното осведомяване на археолозите от страна на Агенция “Пътна инфраструктура” и драстичното закъснение на процедурите по отчуждаване на частни имоти. През миналата седмица учените са регистрирали нови обекти - многослойно селище и един античен некропол, по трасето на “Струма”, близо до Дупница. Селището заема около 300 м по осевата линия на магистралата и за проучването ще са необходими поне четири-пет месеца. То обаче може да започне едва през пролетта и да завърши до ноември 2012 г., твърдят археолозите.