Обърнете внимание на "вашите, наши български деца"!

Мисия Варна

27-12-2011, 12:08

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

E-mail протестът на възмутените майки се завъртя в глобалната мрежа. Вместо с картички с пожелания електронното писмо атакува премиера и депутатите с искания

Обърнете внимание на ВАШИТЕ,НАШИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА! Това е темата на електронното писмо, което задръсти пощите на премиера, министерствата, депутатите и медиите.

E-mail протестът на възмутените варненски майки се завъртя в глобалната мрежа.
По план атаката започна днес и ще продължи до 00:00 часа утре.
Недоволството на майките е от пренебрежителното и унизително отношение, което демонстрират управляващите.

В писмото исканията са повече от конкретни:
1. Обезщетението за гледане на дете между 1 и 2 год. да бъде обвързано с минималната работна заплата, а именно една минимална работна заплата.
2. Детските надбавки да са % от МРЗ, установена за страната.
3. Срокът на изчисление на обезщетението за майчинство да бъде 12 месеца.

"Възмутени сме от празните ви обещания пред медиите, от несериозните изказвания на министър Тотю Младенов, че ще има увеличение на втората година от майчинство от 240 лв., на 270 лв. Само няколко дни по-късно, стана ясно, че всъщност няма пари за това минимално увеличение. В същото време ние, майките, четем и слушаме по медиите, че 1 млн. лева ще бъдат заделени от Бюджет 2012 за обновяване на автопарка на Народното събрание! Разбрахме още, пак от медиите, че още 21 милиона лева са отпуснати на МВР - извън бюджета от 1 милиард, ако прибавим и даренията, стават 30 милиона. Явно не липсата на пари е причина майчинството да не се увеличава, а липсата на желание и приоритети. И докато министър Дянков ни обяснява как трябва да затягаме коланите милиони левове, много повече от тези 16 млн., необходими за увеличението на майчинството, се харчат за привилегии на депутатите и разплута държавна администрация, която тежи като воденичен камък на врата на държавата!", възмущават се майките.

В писмото те цитират и изказването на Димитър Главчев - заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ, че „Трябва да се вземат трудни решения кои разходи да се намаляват и къде да се инвестира“. Нима инвестицията в българските деца не е приоритет за държавата?! Автопаркът на депутатите ли е по-важен?! Какъв пример давате за пестене по време на криза?!, продължава писмото.

Българските родители питат още: "Какви са приоритетите на нашата държава? Не са ли децата бъдещето на държавата?! Не дойдохте ли на власт с обещания за подпомагане на младите семейства и семейна политика?! Много бързо забравихте какво обещахте! И не се оправдавайте със световната криза, защото виждаме за какво се харчат милиони левове в държавата! И вместо да връщате българите от чужбина, постарайте се да задържите тези, които все още не са избягали! След като за първи път майчинските за втора година са под минимална заплата, защо не се направят постъпки максималната пенсия да се отвърже от максималния осигурителен доход и той все пак да бъде увеличен на 2700 лв? Ето от къде предлагаме да дойдат не 16, а 76 млн.лв. по ваши изчисления. И не обяснявайте колко дълго било майчинството в България за разлика от други държави, защото са несравними икономическата ситуация, българските заплати и условията за отглеждане на деца у нас с тези в повечето европейски държави! А и защо винаги се сравняваме със страните от Европейския съюз само тогава, когато ви е угодно? Защо е необходимо да се увеличава срокът за изчисляване на майчинството от 18 на 24 месеца?! Това в интерес ли е на младите майки?! Отново слушаме нелепи оправдания как майките източвали НОИ, а никой не поставя въпроса къде са държавните органи, които трябва да проверяват трудовите договори и може ли въобще държавата да изпълнява функциите си, въпреки огромната администрация, която издържа?!"
На финала в писмото варненските майки призовават народните представители да преразгледат приоритетите си, ако искат държавата да продължи да съществува и да се раждат българчета!