Сурвакат ни новогодишно и с проверка на водомерите

Мисия Варна

27-12-2011, 12:01

Автор:

ВЕЛИНА КАЛИНОВА

Всичко от Автора

Разлепените съобщения за предстоящи и задължителни ВиК-главоболия допълват картинката със задължителните разходи

По входовете на варненските блокове и кооперации са разлепени съобщения, с които ни уведомяват, че трябва да си проверим водомерите.

Сурвакат ни предновогодишно и, ако уредът не издържи на пробите, ще трябва да си купим нов. При условие, че всичко с изпитанията е наред, то ще олекнем само с 20-ина лева.

Законът повелява тези проверки да се извършват на всеки пет години за водомери с номинален разход по-малко или равно на 15 m3/h. Годината на извършване на метрологичната проверка е отбелязана на оловната пломба или при наличие на стикер – годината, до която е валидна.

В съобщението се посочва, че комплексните услуги по проверка, подмяна (ако се наложи) и пломбиране ще се извършват по график от частна фирма, оправомощена от ВиК-Варна.

За ВарнаУтре.бг инж. Петков от водното дружество коментира, че операторът (ВиК-Варна) няма право да извършва метрологична проверка. Ако варненци не желаят обаче да ползват услугите на въпросната частна фирма, то може сами да занесат водомерите до оторизирана лаборатория, като за проверката ще им бъде предоставен протокол, уточни инж.Петков. В такъв случай обаче, услугите по свалянето, пломбирането и монтажа в последствие, независимо дали на стария или на нов водомер, трябва да се извършат от служител на ВиК.

Независимо дали се спрете на частна фирма или не, след демонтажа на водомерите, на тяхно място се поставят заместители - тръбна арматура.

Справка за услугите на фирмата, оправомощена от ВиК-Варна, показа, че демонтаж, метрологична проверка и монтаж на водомер - собственост на клиента, струва 20 лева.

За всеки случай, ако се окаже, че водомерът ви е за смяна, цените на уредите са
от 53 до 71 лева, като са комплексни и включват: цената на водомера, доставка, демонтаж, монтаж и пломбиране.

Ако решите сами да си занесете водомера, списък с оправомощените лаборатории можете да видите на сайта на ДАМТН»

Според списъка с услуги, предлагани от ВиК-Варна, отиване, връщане и демонтаж на клиентски водомер струва 11.25 лева, а подмяна на водомер с нов, закупен от клиента, е 9.17 лева.

Ето и пълен списък с услугите »