Георги и Виктория - модните имена на годината

Новините

24-12-2011, 12:20

Автор:

в. Труд

Всичко от Автора

От 2007-а до днес близо 5730 момченца са кръстени Георги, а 4066 момиченца - Виктория

Георги и Виктория са топ имената на изтичащата година. Всъщност най-много родители кръщават така децата си от 2007 г. до сега,

показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За този период близо 5730 момченца са кръстени Георги, а 4066 момиченца - Виктория.

Най-много българи се казват Георги и от общото население. Пет процента (близо 174 хил.) от мъжете у нас са кръстени на св. Георги Победоносец. При жените най-предпочитаното име е Мария. 124 хил. българки носят името на Божията майка.

Плътно зад Георги в именника при мъжете застава Иван. На 7 януари празнуват близо 173 хил. души (4,7%). Трето по популярност мъжко име у нас е Димитър. 131 хил. (3,6%) българи са покровителствани от св. Димитър. Класацията с най-разпространените имена при силния пол продължава с Николай (2,5%), Петър (2,2%), Христо (1,8%), Йордан (1,51%), Стефан (1,48%), Васил (1,46%) и Тодор (1,46 %). Често българите се кръщават и Стоян, Александър, Атанас, Ангел, Красимир, Пламен, Никола, Ивайло, Кирил, Илия, Емил, Валентин, Румен, Асен и Владимир. Почти половината от мъжете (1 млн. 503 хил.) носят някои от тези 25 лични имена.

Разнообразието на имената при жените е много по-голямо. След Мария най-много българки се казват Иванка - близо 71 хил. (1,8%). Малко по-малко са кръстените с имената Елена - над 57 хил. (1,5%) и Йорданка - 44 хил. (1,1%). Сред най-често срещаните дамски имена са Пенка (0,9%), Марийка (0,87%), Росица (0,8%), Даниела (0,78%), Петя (0,74%) и Десислава (0,74%). Изключително популярни са още Виолета, Радка, Надежда, Маргарита, Стоянка, Гергана, Силвия, Румяна, Емилия, Стефка, Василка, Милена, Галина, Станка и Таня. Всяка пета българка (873 хил. жени) притежават едно от тези 25 имена, които оглавяват класацията при дамите.

Мюсюлманите се кръщават най-често Мехмед (15 799), Ахмед (13 713) и Мустафа (11 830). При жените от етноса преобладават Фатме (17 862), Айше (15 508) и Емине (9746).

През последните години, под различни влияния, традиционните имена отстъпват място на по-съвременни. Младите майки и татковци вече твърдо залагат на имена като Александър, Мартин, Даниел, Кристиян, Виктор, повечето от които не са сред топ 25 на най-разпространени названия сред общото население. Имената първенци в общата класация минават по-назад в топ листата на съвременните названия.

Иван вече е на четвърто място, Димитър и Николай - съответно на пета и шеста позиция, а Христо и Йордан - след 20-о място. Други от новите имена, на които залагат съвременните родители на момченца, са Никола, Калоян, Петър, Стефан, Божидар, Теодор, Алекс, Борис, Ивайло, Ангел, Михаил, Васил, Атанас и Денис.

И през последните години разнообразието при имената на момичетата е по-голямо от това при момчетата. Класическото женско име Мария носят 3866 от момиченцата до четири години. То вече е изместено от Виктория - най-желано от родителите за последните 4 години. Съвременните родители все повече кръщават момичетата си Габриела, Александра, Никол, Симона, Йоана, Рая, Теодора, Гергана и Елена. Модерно е да се казваш и Моника, Михаела, Магдалена, София, Ванеса, Ивайла, Кристина, Десислава, Анелия, Стефани, Калина, Даниела, Ивана и Божидара. Всяко четвърто новородено момиченце носи някое от тези имена.

Личните имена на постоянно живеещите в страната български граждани са повече от 67 хиляди. От тях с 38 хиляди са кръстени жени и с 29 хиляди - мъже.

Най-старинните славянски имена са съставните (двучленните), от типа на Десислава, Боримир, Гостолюб, Драгослав, Радомир и много др., обяснява проф. д.ф.н. Лиляна Тодорова от БАН.

Днес по този модел се образуват имена с ново съдържание, често композиция от имената на двете баби (Драгослава от Драга и Слава, Благоцвета от Блага и Цвета) или на двамата дядовци (Геомар от Георги и Марин, Добромил от Добри и Миле).

През Средновековието славянобългарските имена били стеснени и изместени от наложените имена от източноправославния календар, принадлежащи към три езикови системи: гръцката (Атанас, Васил, Димитър, Никола, Тодор и др.), староеврейската (Аврам, Гаврил, Иван, Йордан и др.) и латинската (Максим, Марко, Павел и др.), или били заменени със съкратени форми. Беро от Берислав; Влад, Владко или Слав, Славчо от Владислав и т. н.

Друг тип имена са двойните и тройните имена (Ана-Мария, Вяра-Надежда, Едуард-Лудвиг-Никола, Райна-Мария-Аугуста), които не са типични за българската личноименна система и са рядко срещани.

Чрез част от имената са изказвани пожеланията за здраве и дълголетие.

Най-много празнуват на Ивановден

Най-много са именниците на Ивановден. Тогава празнуват повече от 300 хил. българи. Иван и Иванка са вторите по-популярност имена съответно сред мъжете и при жените у нас. Почти 173 хил. нашенци се кръстени на св. Йоан Кръстител. При дамите името е популярно сред почти 71 хиляди. Освен тях на 7 януари празнуват всички с имена Ваньо, Ваня, Йоан, Йоана, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна. За последните четири години Ивана и Йоана са сред най-предпочитаните от родителите.

На Ивановден православната църква отдава почит на пророка, който вървял пред Иисус Христос и възвестявал раждането на Спасителя. Преди много години в ранни зори още преди изгрев слънце, младите жени носели в къщата вода, с която къпели децата и именниците за здраве и за да гони злото.

Втората по големина група на именници празнуват на Гергьовден. На 6 май повод да почерпят имат около 200 хил. българи. Следват празнуващите на Богоявление - около 150 хил., Никулден и Петровден.

Отбелязването на именни дни е стара традиция, започнала още преди християнството. В миналото обаче празнуването е било непознато по българските земи. Вместо него се е отбелязвал обичаят Светец или Стопанин. Християнството дообогатява традициите около честването на именните дни. Чрез ритуала на кръщаването детето, приело името на светец, завинаги се свързва с неговото покровителство.

Фолклорът и народните традиции също влияят на календара с именници. Най-много са празнуващите през зимата, когато земеделците не са били на полето и са имали време да са със семейството си около трапезата. Празничното настроение около Коледа и Нова година се допълва от десетки именни дни през декември и януари. Първият месец от годината е с най-много именни дни от всички - около 20. Тогава почти няма ден без повод за черпене.

Сидония - кръстена на планинско цвете

Името на победителката в кулинарното шоу Lord of the Сhefs се запомни не само заради първото място в надпреварата, но и заради своята екзотичност и нестандарност. Сидония идва от френски и означава дюля. В случая обаче историята е друга.

Сидония е кръстена на баба си. Името избрала германка, близка приятелка на прабаба й. “Тя кръщава баба ми на планинско цвете със сини цветчета, което прилича на нашия еделвайс”, разказва кулинарката.

Сидония помни хиляди интересни истории с името си.

“Чувала съм най-различни варианти - Сения, Синодия, Сидонина”, спомня си тя. “Баба ми беше казала, че името се сънува. И наистина, когато бях в осмия месец със сина ми Анджело, сънувах името му”, продължава историята с нестандарните имена в семейството Сидония. “Човек живее с името си. Но и човекът прави името”, смята лордът на готвачите.

По името посрещат, по прякора изпращат

Жельо войвода е единственото село в Сливенска област, а вероятно и в цяла България, чиито жители са по-известни с прозвищата си. Ивановците там са много, но само един е Траханата или Монлата. Всяко име си е със своя история и легенда. В Жельо войвода живеят още Ципора, Чамура, Попа, Царя, Генерала, Картуша, Бабата, Гомиша, Карамбола, Масала...

От Аспарух и Крум до Перла и Мехмед

Традициите не са това, което бяха...

Ако допреди десетина години децата просто “подновяваха” името на някой дядо или баба, сега морето от възможности е огромно. Герои от филми, фолк звезди, спортисти и политически лидери се превръщат в кръстници на младите българи. Палитрата от имена е толкова екзотична, че понякога дори не вярваме, че те съществуват около нас.

Един от най-известните сливенски роми е Портокал Портокалов, собственик на магазин за хранителни стоки. Почтеният бизнесмен се прочу с това, че не дължи нито стотинка за данъци и такси.

Плодовата серия при имената допълват четирите Лимонки в Русе. Там живеят още една Пейка и по един Версаче, Пепси, Манчестър и Папилио.

По улиците на крайдунавския град можете да срещнете също Титания и Стелка. Местните още помнят, че там се е подвизавала дори Проститутка. Манлихерка вече е покойница, но Опра още е жива. С богато въображение се отличават и монтанци, които са съчинили имена като Едислав, Бежет, Алипияна и Харалампика.

В много от ромските квартали на страната от години доста от момченцата се казват Исус.

Под “игото” на турските сериали

Вдъхновени от романтиката край Босфора, пропита в турските сапунки, от една-две години българите не спират да кръщават децата си на любимите герои от култовите “Листопад”, “Перла” и “Забраненият плод”. Така сред нас оживяват Инджи, Езел, Фикрет, Неджля, Толга, Умут и Гюмюш.

В Благоевград любимците от турските ленти са увековечени в ромския квартал.

Перла е сред топ имената в последно време и в Монтана. Скоро по улиците на града ще тича и малкият Жустиян. “Ако след време двамата с Перла се харесат, кой знае как ще кръстят отрочетата си”, майтапят се служителите в гражданския регистър.

Всеки от актуалните сериали залива като вълна и Разградско. Наред с традиционно за региона име Мехмед в регистрите вече фигурират и доста малки Инджи-та. Името на друг култов герой от турските саги - Емир, се е превърнало в най-популярното от началото на годината сред мъжете в града.

В Ямбол през тази година много от бебета са кръстени Джем, Мелек и Мелис.Модата тръгна още с първите сапунки по телевизионни екрани. Ветераните адаши на героите от тв сагите бяха Изаура, Касандра и Освалдо.

В Русе например, повлияни от безкрайната сапунена лента “Дързост и красота”, много родители са избрали да кръстят децата си Брук, Рич и Тейлър. Латино привкус внасят имената Диего, Доминик, Фиона, Фабияна, Грасиела и Галеа.

Модерните Анджелина, Дженифър или Джулия пък ни пренасят в света на Холивуд.

Като примите

Чалга вълната, заляла страната ни през последните години, помля и модата с имената. Фолк дивите увековечиха имената си в голяма част от младото поколение. Ивана, Преслава, Орнела, Емилия, Деси Слава отдавна не са само в чалга клубовете, а широко шестват около нас. Покрай русенската фолк звезда Глория името е сред най-популярните в крайдунавския град, включително и при мъжете, кръщавани Глориан.

Все по-малко малчугани носят имена на исторически герои или персонажи от митологията, каквито бяха навремето Ленин, Сталин, Мелор (от първите букви на Маркс, Енгелс, Ленин, Октомврийска революция).

Кое е най-дългото у нас?

Трудно може да се каже кое е най-дългото българско име. Със сигурност обаче в надпреварата може да се включи Юлиан-Александър Константин Граф фон Шюнборн-Буххайм. Малкият може би трудно ще запомни цялото си име, но пък явно е от благородническо потекло. Той е роден в Германия, а майка му е заралийка.

Местен патриот преди години кръсти детето си Хан Крум, като в акта за раждане записал освен собственото име на владетеля и неговата титла. Първите български управници са вдъхновили и имена като Симеон, Аспарух, Тервел и Самуил.

Риск Йорданов и Сократ Пръшков

Гурбетчийството също обогати списъците при кръщаването. Родителите емигранти се надпреварват да измислят по-модерно звучащи западни имена за децата си. Памела, Аника, Марчела, Анджела съвсем скоро ще се разхождат по улиците на Благоевград. Те са сред най-предпочитаните женски имена в областния град за последните години.

Под влиянието на емигрантите ни в Италия Джорджо и Микеле са фаворитите при мъжете. В Монтана популярно е английското Сайман. Традиционното Николета вече звучи по-западно като Никол. В Ямбол живеят Чарли, Стивън, Габриеле и Елеонор, Естрея и Микел.

Прекалената екзотика при кръщаването понякога води до комични комбинации. В стремежа си детето им да има модерно име някои кюстендилци са сътворили екставагантните названия Риск Йорданов, Херман Евтимов, Роден Йотов, Скульо Киряков, Сократ Пръшков, Пролетеса Георгиева. Фен на френския футболист Зинедин Зидан от Старозагорско пък е кръстил с фамилията му своето новородено.