Китайци ще строят завод в Девня

Мисия Варна

24-12-2011, 12:14

Снимка:

Кристина Баракова-Албу

Автор:

в. Стандарт

Всичко от Автора

120 чужди фирми имат правото да изграждат пътища и сгради в България

Китайска компания се е вписала в професионалния регистър на строителите у нас, за да може да изгражда инвестиционни проекти,

съобщава "Стандарт". 1 Първият от тях ще бъде завод в Девня. Фирмата е една от 120-те чужди дружества, които имат право да работят у нас по вдигането на сгради и изграждането на пътища, обясниха от Камарата на строителите в България.

Най-много от чуждите компании, които се борят за пазарен дял в строителството у нас, са австрийски и турски, показват данните. 800 родни строителни дружества пък са прекратили дейността си за година от юни 2010 г. до май 2011 г., показва статистиката на регистъра. В момента у нас право да строят сгради, по-големи от бараки, имат близо 4500 компании. Родните фирми преговарят за поръчки в Арабския свят - Алжир и Мароко, както и за завръщане на руския пазар. Освен това по-големите фирми вече имат проекти в голяма част от съседите ни.

Въпреки това България заема трето място в ЕС по спад на строителството с понижение от 7,7%, показват данните на "Евростат". По-голям отлив от поръчки през изминалата година е имало само в Португалия и Словения. Положителното е, че с промяна в Закона за обществените поръчки удостоверението от Камарата за състоянието на фирмата е достатъчен документ при кандидатстване по тръжни процедури. Така се спестяват хиляди страници бумащина, която забавя възлагането на поръчките и коства много усилия на дружествата.