Покрив ще пази разкопките на нос Свети Атанас

Мисия Варна

21-12-2011, 16:57

Снимка:

ДОБРОМИР | picasaweb

Автор:

РУМЕН ПЕТКОВ

Всичко от Автора

По време на разкопките са открити още аязмо, стенописи, монети с лика на император Никифор Фока, свещенически пръстен и битова керамика, които ще бъдат изложени в музея в Бяла.

Метална конструкция с покрив ще пази Античното селище и късноантичната крепост, които археолозите откриха през последните 3 години на нос Свети Атанас край град Бяла.

Надежната консервация на уникалните руини, както и тяхното укрепване стана възможно след като община Бяла спечели 5 376 155,32 лева за реставрация, експониране и популяризиране на находките.

Проектът по Оперативна програма "Регионално развитие" беше представен днес от Анастас Трендафилов, кмет на община Бяла и екип от експерти. Съфинансирането от общинския бюджет е 14%.

Целта на проекта е през следващите 24 месеца античното селище и късноантична крепост на нос Св. Атанас да се превърнат във водеща туристическа атракция в община Бяла.

Работата по него предвижда изграждане на метални укрепителни и предпазни съоръжения в селището, които да го предпазват. Също така към разкопките ще бъде прокарано водоснабдяване и канализация, а по-късно и електрозахранване. За удобство на туристите ще бъде изграден два километра път водещ до атракцията, паркинг в близост до обекта, както и информационен център.

Според експертите руините са в състояние да привлекат значителен брой посетители и да увеличат дела на туризма в икономиката на района. За тази цел се предвижда още разпространение на информация, рекламни материали, билбордове на главен път, изработване на макет и заснемане на филм за археологическите находки.

Проектът стана възможен след като през март правителството отне от МВР терена на античната крепост на нос Св. Атанас и го дари на община Бяла.

Притежаването на права върху имота беше задължително условие за кандидатстване по програмата.

Комплексът включва раннохристиянска базилика, крепостна стена и винарна. Самата базилика бе открита през 2009 г., като ръководител на разкопките беше ст.н.с. д-р Валери Йотов от Варненския археологически музей. Смята се, че тя е част от голямата военно-отбранителна система, изградена при византийските императори Анастасий и Юстиниян I.

Кметът на община Бяла, Анастас Трендафилов заяви, че това археологиеско откритие е уникално. Олтарната маса, която е била "погребана" в базиликата няма аналог в България, а в света са няколко. Във Византия пък са запазени единици като откритата винарна.

По време на разкопките са открити още аязмо, стенописи, монети с лика на император Никифор Фока, свещенически пръстен и битова керамика, които ще бъдат изложени в музея в Бяла.