Атаката с "Линкълна" на митрополита била заради досиетата

Мисия Варна

21-12-2011, 15:23

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Витиевато и с нравоучения митрополит Кирил отговаряше днес на въпросите за "Линкълна", в който беше засечен да се вози по Никулден.

Минути след като прочете за пред камерите Рождественското си обръщение към миряните, владиката беше помолен да потвърди новината, че фирмата, предоставила луксозната кола, си я е взела обратно.

"Защо не попитате за мен, как се чувствам, имам ли някакви нужди", гласеше отговорът. После надълго и нашироко обясни отново, че колата всъщност е икономия, че тя спестява на Светия синод много пари за билети за влак и автобус.

Освен това разстоянията в района на Варненската и великопреславска
митрополия били големи - над 200 км., и без кола не можело. Всяка служба пък изисквала пренасянето на голям инвентар.

Дядо Кирил призова да има повече такива християни, която да даряват на църквата. Той разказа, че често се случвало бизнесмени да му дават пари след като направят успешна сделка:
"Тези хора знаят, че всичко, което им е дошло е от Бога, затова даряват. И искат да останат анонимни", обясни Светиня му. Преди дни той получил такова дарение от 1000 лева и щял веднага да даде сумата за строящия се нов храм във Варна.

Митрополит Кирил беше категоричен, че атаката с "Линкълна" идва от "човек на висок пост в държавата". Причината за нея била позицията на варненския владика по темата с досиетата на свещениците.

"Светият Синод не е отказвал да дава списъка с данните на клира, а просто иска да се изясни дали Комисията по досиетата има право да изисква такъв списък или не. Тъй като народните представители не са си свършили работата: в закона пише, че религиозните общества трябва да представят списъци за проверка, но Православната църква не е религиозно общество. Такива са будисти, протестанти, например.., но не и Българската православна църква", заяви той.

Той припомни, че когато в началото на прехода бил правителството на Филип Димитров поставило въпроса за отстраняване на духовниците агенти, църквата не позволила да се месят в делата й.

Свещениците, сътрудничели на старата власт, обаче останали извън ръководството на църквата и това предизвикало разкола през 1992 г. Сега ситуацията се повтаряла, отново се търсел разкол в църквата. Владиката обаче не пожела да каже кои са хората, които искат и работят за това.

Лично той бил спокоен за досиетата, защото не бил подписвал никакви документи и никога не бил доносничил.

Митрополит Кирил заяви, че имал много основания да съди медиите, но нямало да го направи. Той определи като лъжа и новината, че Светият синод бил удвоил заплатите на свещениците.