В Областна администрация "заГАЗиха"

Мисия Варна

21-12-2011, 14:22

Снимка:

© IMPACT PRESS GROUP

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Протестът бе предвиден от 12 до 14 часа. Мотото бе „ГРАЖДАНИТЕ ВЪН” и директно бе отправен към Областна администрация, която, според протестиращите, отказва да води диалог с гражданите при вземане на важни за Североизточен регион решения.

Точно по обяд протестиращи срещу проучването и добива на шистов газ се събраха пред Областна администрация.

Студът и вятърът не отказаха двадесет и пет души, които  привлякоха вниманието на минувачите. Както и на служители в институцията, които от време на време поглеждаха през прозорците.

За разлика от предния протест сега от двете страни на улица „Преслав” дежуреха патрулни полицаи. Жълти балони с надписи „Най-прозрачната Областна управа”, плакати, на които пишеше „ЗаГАЗихте” и листовки бяха показвани и раздавани от протестиращите. Основните им искания бяха за спиране проучванията и добива на шистов газ, както и повече прозрачност около преговорите с американската фирма Шеврон. Също така днес те смятаха да внесат писмено искане в Областна управа при преговорите с компанията да бъдат допуснати граждани и представители на различни екологични организации.

Протестът бе предвиден от 12 до 14 часа.  Мотото бе „ГРАЖДАНИТЕ ВЪН” и директно бе отправен към Областна администрация, която, според протестиращите, отказва да води диалог с гражданите при вземане на важни за Североизточен регион решения.

Четиридесет минути след началото на протеста нито един представител от Областна администрация не излезе да посрещне протестиращите и да отговори на техните въпроси. Интерес имаше от страна на продавачката в секс магазин, който се намираше на броени метри от главния вход на администрацията. 

Любопитството на жената трая една цигара, понеже времето бе студено, след което тя се прибра на топло.

По предложение на един протестиращите, всички решиха да влязат във фоайето на администрацията. Там ги посрещна охраната, както и един полицай. В първия момент те отказаха да ги пуснат, но след като всички застанаха на вратата, те склониха и отстъпиха.

По-късно се очаква да стане ясно дали от Областна администрация са приели исканията на протестиращите да бъде излъчен техен представител при следващи преговори с американската компания.