21 декември: Фалафели и Мухамара - разядка с чушки

Архив Варна

20-12-2011, 21:05

Автор:

EЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Какво да сготвим утре? Намаляваща Луна - периодът е подходящ за пречистване на организма, освобождаване от токсини, шлаки и замърсявания и редукция на теглото. Последен шанс да се включите в коледните пости.

Луната в Скорпион пробужда водната стихия, която балансира изчиства и охлажда тялото.

Необходимо е да се приемат повече течности, но само в случай че имате добър метаболизъм -отделителните процеси могат да протичат затруднено. Най-важното условие за здравословно хранене обаче е храната да се приготвя и консумира в добро настроение. Хората стават чувствителни към емоциите, а негативизмът много бързо може да бъде предаден чрез храната и да стане огнище на психосоматика.

През този период продукти като пиперките, листните зеленчуци, праз, лук, чесън, орехи и пълнозърнест хляб балансират организма. Желателно е да се избягва храненето във вечерните часове.

26 лунен ден. Днес менюто ви трябва да бъде изцяло вегетарианско. Не се препоръчва консумирането на месо, риба и морски продукти, яйца и гъби. Придържайте се към простотата в менюто, избягвайте сложно съставни ястия. Практикуващите лечебно гладуване могат да проведат пречистващ ден. За всички останали е препоръчително да се настроят към постепенно намаляване на количествата храна, особено ако желаят да се освободят трайно от излишни килограми.

Забелязвате ли, че към края на месеца постите съвсем се усложняват?!? Все по-малко неща са позволени и здравословни. Днес, освен всичко друго, трябва да избягваме и сложносъставни гозби. Така де - няма да превръщаме поста в пир! Но пак ще си похамнем добре!

Като за начало, понеже вероятно все по-често ви пригладнява, ви предлагаме ето този приятен вегетариански хайвер, който винаги можем да намажем на филийка.

Мухамара - разядка от чушки

Необходими продукти:

500 г печени, обелени чушки
100 г орехи
1 скилидка чесън (може и без)
1 с.л концентриран сок от нар
3 с.л. трохи
Сока на 1 лимон
½ ч.л. индийско орехче
½ ч.л. канела
½ ч.л. кимион на прах
2 с.л. зехтин + още малко за сервиране
Сол

Приготвяне

В кухненски робот най-напред сложете орехите и чесъна и мелете, докато станат на едри трохи. Добавете чушките, трохите, солта и мелете докато стане гладка смес. Накрая сложете подправките и зехтина, като може да добавите повече от оказаното в рецептата, ако сместа е прекалено гъста. Така или иначе няма да ви стигне - много е вкусно!

Този хайвер има източен призход и би се съчетал чудесно с обикновенни, съвсем проостички 

Фалафели

Необходими са ви:

2 ч. ч. нахут, сварен и пасиран
4 скилидки чесън, ситно скълцани
1 глва лук, ситно нарязана
2 с. л. брашно с набухватели
2 ч. л. кимион
сол, черен пипер и олио за пържене

Начин на приготвяне

Нахутът се омесва с подправките, брашното, чесъна и лука. Сместа се оставя да постои в хладилника, покрита с фолио, поне 4 часа. Оформят се топчици с размер на орех. Пържат се в тиган по 2-3 мин. от всяка страна.