Предпразнично оскубани родители

Парите

16-12-2011, 17:30

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Би било хубаво, ако на Бъдни вечер или поне на Нова Година някой се сети да подари нещичко и на мама и тате, че те горките вече ги е страх да излизат от къщи – всеки срещнат ги скубе за нещо и това личи в погледите им.

По 3 лева събират за подарък на госпожата в училище.

Няма проблеми, колко са 3 лева. Даваш ги и си спокоен, че учителката добра ще отнесе хубав спомен.

Обаче детето ходи на танци – 4 лева за зала, 10 лева за костюм (добре е, че догодина пак можеш да го ползваш), 5 лева за букет – обикновен, с малко зелено; 3-4 лева за такси, защото на колата й е паднал акумулаторът. Съгласен – да не доставиш на детето радост, да не го пуснеш на тържество от танците, си е чист садизъм. А вие, с разтуптяно от вълнение сърце си казвате: Струва си, как да не си струва.

Хубаво, но от училище също организират Коледен карнавал. Дядо Коледа ще идва и ще раздава подаръци. Той ще ги раздава, но мама и тате ще плащат. 8 лева за китайски подарък, 14 лева за по-така. Така или иначе детето не бива да губи илюзията си за красивата магия на празника. Мама и тате са готини, ще плащат на дядо Коледа. Не само за подаръците му в торбата, а и за хонорара му. Снежанка може и да няма. Криза е. Макар че, ако се напъне човек, може и на промоция да я намери. Но няма време.

Идва ред на второто дете. Такса футбол не си плащал. Вие знаете ли, че с тези пари се издържа цялата детско-юношеска школа, а? Съвестно ви е. И как няма да ви е съвестно. Сърбят ви ръцете – пари ще давате, казват хората. И бъркате в портмонето. Трябва да се спаси футболът. Големите могат да вземат хиляди, но малките са принудени да играят с кецове през зимата.

Детето ви ще рецитира основния куплет в тържеството на детската градина. Много хубаво говори. Браво! Направо се ухилвате до уши. В гърдите ви се разхлопва сърце на горд родител. После рязко променяте настроението – почти като идиот. Шивачът за неговия костюм е един-единствен. Взема скъпо – 20 лева – и работи бавно. Бързайте.

Подарък за роднини – 30 лева. За приятели – към 50 общо. Баба и дядо – те ще проявят разбиране.

Детето ти е поканено на рожден/имен ден. Бецален. Подарък. Ама по-хубав, защото Тошето миналата година ни подари Бен тен. И розичка за майката. Да не е карамфил, за да не си помисли, че сте тръгнали на погребение.

Извинете, ИЗВИНЕТЕ! – не сме приключили още. Колегите от офиса събират по 5 лева за подарък на шефа. Бил печен. Давал заплатите навреме. Ама кой го реши, кога? Онзи ден, когато бързаше да се прибираш да плащаш 4 лева на чистачката, понеже и тя, горката, не си е взела своето преди празниците.

1.20 лева за ес-ем-ес, благотворително, три пъти, понеже сте се разчувствали на тъжния клип по телевизията. Хайде, и левче за децата болни от левкемия.

Би било хубаво, ако на Бъдни вечер или поне на Нова Година някой се сети да подари нещичко и на мама и тате, че те, горките, вече ги е страх да излизат от къщи – всеки срещнат ги скубе за нещо и това личи в погледите им.