Протестиращ – това звучи гордо

Новините

15-12-2011, 09:35

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Всъщност едва ли през изтичащата 2011 година липсваше място, където да не участваше той, протестиращият.

През изтичащата 2011 личност на годината, според американското списание „Тайм”, не е Обама, Берлускони или Меркел.

Не е и някой азиатски дисидент или нов опозиционен лидер в арабския свят. Списанието класира на първо място личност на година протестиращия човек.

Като се започне от арабската пролет, мине се през почти цялото африканско Средиземноморие, а после и през Испания, Франция, Италия, Русия и не на последно място Гърция. След което споменем Щатите... всъщност едва ли през изтичащата 2011 година липсваше място, където да не участваше той, протестиращият. Списание „Тайм” му отдава заслуженото. Със своето действие – положително или отрицателно – недоволният човек промени световната политика.

В България – земеделци, противници на шистовия газ, железничари и други излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство от заплащане, условия на труд и пенсионна реформа. По този начин те се нареждат до всички останали в света, за да допълнят лицето на протестиращия човек.

Втори в тази класация на списание „Тайм” е амерканския адмирал Уилям МакРейвън, шеф на Командването за специални операции и командир на акцията по ликвидирането на Осама бен Ладен. Трети все пак е китайският дисидент Ай Вейвей.