Ще засенчи ли "буренцето" от Варна култовото Кубче на Рубик?

Мисия Варна

14-12-2011, 12:07

Снимка:

© IMPACT PRESS GROUP

Автор:

РУМЕН ПЕТКОВ

Всичко от Автора

Изобретението на варненския инженер Петьо Петков е много по-сложна играчка от унгарското кубче на Рубик

Новата логическа игра, наречена "Българско буренце", може да засенчи кубчето на Рубик.

Изобретението е дело на варненския инженер Петьо Петков. То има формата на малко буре, но е на принципа на кубчето на Рубик. Буренцето се състои от 16 елемента в 8 цвята и корпус от 2 въртящи се половини. Секторите могат да се завъртат на 360° в горната и долната половини на корпуса.

Монтажът на секторите пък винаги започва с цветовете от националното знаме на България - бяло, зелено и червено. Според бащата на изобретението то е много по-сложно от унгарската играчка. Въпреки простия си алгоритъм подредбата му може да достигне до 40 320 пермутации. Интересното при буренцето е, че дори и един ход да се сбърка, нареждането му трябва да започне отначало.

Играчката вече е регистрирана в патентното ведомство. Тя е произведена от материал, който е абсолютно безвреден за деца. Известни затруднения е създало умалителното наименование на играчката, тъй като в английския език такива умалителни имена липсват.

Петьо Петков вече е започнал да популяризира играчката чрез собствен уеб сайт и фейсбук страница. Той заяви, че не очаква грандиозни продажби от 150 млн. броя както при кубчето на Рубик, тъй като живеем в много по-технологични времена.

Освен от уеб сайта, играчката може да се закупи и от няколко места във Варна. Тя се предлага още и в Габрово, Разград и Казанлък, а създателят й е влязал в преговори и с директори на училища, откъдето също са проявили интерес към нея.

Очаква се около националния празник играчката да стане още по-популярна.