Книгата като подарък за празниците

Животът

14-12-2011, 10:24

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

С подарък книга за Коледа, Нова Година или на Имен ден – можете да сте сигурни, че далеч няма да „сте отбили номера”.

Направихте ли списъците с подаръци? Или кризата ви е вързала ръцете? Дали пък да не променим малко нагласата да се вземат непотребни дрънкулки и подарък тип „колкото да отбия номера”?

Има начин да направите не много скъп, но оригинален подарък – книга.

Слава Богу книгите още не са станали демоде. Ежедневието може и да изяжда свободното време, но когато става въпрос за празници, ние често ги асоциираме с почивка, отмора и разпускане – още едно условие човек да седне и да прочете една книга. А дали пък точно вашия подарък за близък няма да се окаже идеалния за добре прекарани празници?

За да сте наясно какво има по книжарниците, как да се ориентирате в избирането на подходящо заглавие и какви книги точно се търсят, направихме проучване сред собственици на книжарници. Ще се опрем и на опита на хора, които са наясно с модерните, класическите и не толкова популярните четива.

Издателите са наясно, че по празниците хората купуват книги. Октомври и ноември за тях е почти мъртъв период като печатане на произведения. Именно заради декември, когато капацитета на производство е почти сто процента. Детски книжки, художествена литература, български автори, справочници и т. н.

Според Мария Бозурова, собственик на две от най-известните книжарници във Варна, българските автори най-много се търсят от завърналите се в родината за празниците. Навън те нямат възможност да си купуват книги и много често идват в книжарницата със списък заглавия. Или другия вариант е, казва тя, роднини пращат заглавията към съответната страна. Очевидно хората в чужбина предпочитат да следят събитията в България именно през очите на творците. Затова книгата е хубав подарък за тях.

Преди няколко години, когато не споменавахме толкова често думата криза, много често в книжарниците за подарък се търсеха книги тип: „100-те места, които задължително трябва да видиш”. В момента подобни заглавия са или изчерпани, или са обявени на разпродажба. За сметка на това за подаръци по именни дни, които не липсват около Новогодишните празници, се търсят книги по сериали. Познавате си човека, знаете какъв сериал следи и му купувате книга.

С навлизането на интернет и информацията, която може да се вземе от там, речници, енциклопедии и справочници могат да се намерят рядко. Скъпи са, обемни и биха се ползвали за подарък единствено ако човекът отсреща никога не е ползвал компютър.

Не са редки случаите, казват хора от търговията с книги, когато хора искат да помогнат с книга на свой близък. Примерно не може да си намери работа, стеснителен е или пък прекалено агресивен. Тогава роднини или приятели му търсят книга за самопомощ от рода ”Как да преборя… стъпка по стъпка”.

Книги със сентенции, с вицове и дори със судоку се вземат, когато не си много сигурен какво точно чете човекът, на когото ще ходиш на гости. За хора, които уважават своята библиотека и вие сте наясно какво липсва в нея, можете да наблегнете на сборници с разкази от майстори в жанра. Художествена литература – българска и световна. А също и класическа. Прави впечатление, че български издателства пускат на пазара световни и български класици. Книгите са скъпи, с хубави корици и хартия. И са идеален подарък за придирчивите както към съдържанието, така и към изданието.

Да не забравяме най-малките. Трудно е да се намери дете, което няма да се зарадва на книжка с картинки, приказки или за оцветяване. Разнообразието е толкова голямо, че по-скоро трябва да сте наясно какви са интересите на детето. Избор от добри, качествени, а и не толкова скъпи детски книги има. Разделът за деца в книжарниците е най-богат. Не липсват и дори скъпи издания, с дебели корици и много богато украсени - подобни издания са сред фаворитите на баба и дядо, когато решат да изненадат своето внуче.

Около 15 лева е средната цена на художествената литература. Много често българските автори са и на по ниска – причината е, че в изданието не се калкулира работа на преводач. А и самите автори се договарят често с издателите да намалят цената с оглед икономическата обстановка. За 10 лева можете да купите и подарите книга по сериал (Например 9 лева струва „Седем часа разлика”). А ако решите да изненадате с по-скъпа книга приятел, който не е безразличен към биографията на покойния Стив Джобс, то ще трябва да си приготвите 35 лева.

На другия полюс са скъпите издания. Например с фотографии на „Нешънъл Джиографик”, албуми от известни художници, или дори антикварни издания. Подарък по-скъп и от известен парфюм, но пък точно с него можете да изненадате много близък за вас човек.

С подарък книга за Коледа, Нова Година или на Имен ден – можете да сте сигурни, че далеч няма да „сте отбили номера”. Избирането на книга е свързано с познаването на близкия или приятеля, с търсене на точното заглавие или жанр. А защо не и с послание, че всяка подарена книга е един малък духовен празник за всички.