Шеврон: до 2015 няма да копаем за шистов газ

Мисия Варна

12-12-2011, 18:26

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Заместник министър Добрев обясни, че компания Шеврон замисля общо 4 сондажа – 2 през 2015 и два през 2016 г. Дотогава ще се правят единствено проучвателни анализи, без да се извършват интервенции.

Човек на "Шеврон" е споделил, че на този етап ще се правят само проучвателни процедури.

В насрочената пресконференция в Областна управа тази вечер стана ясно още, че представители на фирма Шеврон няма да участват. Вместо това пред журналистите застанаха Областният управител Данчо Симеонов и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. И двамата бяха лаконични за чисто работната среща с представители на американската компания. Те обясниха, че са поставили множество въпроси пред фирмата и очакват да получат отговори.

Заместник-министър Добрев обясни, че компания Шеврон замисля общо 4 сондажа – 2 през 2015 и два през 2016 г. Дотогава ще се правят единствено проучвателни анализи, без да се извършват интервенции.

Все още не е подписан договор. Представител на държавата, в лицето на заместник-министъра, се ангажира обществото да бъде добре информирано за ползите и вредите от добива на шистов газ.

На въпрос на журналисти защо все пак хора на Шеврон не са се явили да коментират, отговорът от Областна управа бе, че на този етап те са в процес на преговори. На компанията предстои да запознае хората с начините, ползите и вредите от добива на газ по метода на разбиване на земните пластове.

Извън срещата останаха протестиращите, които от обяд са пред вратите на Областна администрация.