Календар отбелязва 175-я рожден ден на Апостола

Мисия Варна

12-12-2011, 17:31

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РУМЕН ПЕТКОВ

Всичко от Автора

Всеки, който желае, може да си купи календар, алманах или книга през работното време на музея.

Календар и алманах, посветени на Апостола на Свободата - Васил Левски, представи днес Музеят на Възраждането във Варна.

Календарът за 2012 г. е на цена от 5 лв. На всяка от 12-те му страници има една по-голяма и една по-малка снимка на Дякона. Алманахът включва факсимилета от документи, монументи и картини, посветени на Левски. По повод 175-ата годишнина от рождението на Левски, която предстои догодина, са публикувани малко известни факти за живота и смъртта му, показани с факсимилета, фотоси на лични вещи, копия на гравюри и литографии. Към календара и двете нови издания са проявили интерес училища, читалища, обществени организации и библиотеки, обясни уредникът на Музея на Възраждането и председател на общинския комитет „Васил Левски“ ст. н. с. Станка Димитрова

Изданието се отличава с изключително качество и един доста добър подбор на историческите източници. Цената му е 30 лв.

В музея бе представен и Сборник на Българското възраждане, чиято цена е 10 лв. Всеки, който желае, може да си купи календар, алманах или книга през работното време на музея.

Междувременно в Свиленград от сдружение „Аз обичам България” беше представен макет на статуя на Васил Левски, чиято височина ще бъде  147,3 метра. От сдружението заявиха, че статуята на Левски ще засенчи тази на Исус Христос от Рио де Жанейро. В знамето на самата статуя ще бъдат монтирани 2 ултрапанорамни асансьора, които ще пращат посетителите на грандиозния комплекс в небесата. От там те ще могат да виждат цяла Тракия - от Свиленград до Одрин, та чак до Орестиада.