Икономическият заделя 200 хил. лева за наука

Мисия Варна

12-12-2011, 17:11

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РУМЕН ПЕТКОВ

Всичко от Автора

С най-модерната в България библиотека се похвали още ръководството на ИУ-Варна.

Собствен фонд за научна дейност е създал Икономическият университет след като в държавната субсидия за това са заделени "смешните" 1500 лева.

Това съобщи днес ректорът проф. Пламен Илиев, който представи плановете на академичното ръководството за развитие на ВУЗ-а до 2015 година.  Фондът, в който засега за отделени  200 хиляди лева, трябва да стимулира научните търсения на студентите в ИУ. Паралелно ще работи и отделът за управление на проекти, финансирани от ЕС.

С най-модерната в България библиотека се похвали още ръководството на ИУ-Варна. Там вече работи денонощна автоматизирана система за връщане на книги, както и роботизиран скенер.  Новата база позволява по-добро съхранение на документи, а компютърният терминал за хора с нарушено зрение им "чете" материалите и разпознаване техните устни заявки. Библиотеката е реновирана с европари. Проектът включва също и саниране на Втори учебен корпус, както и подобряване на условията за достъп на хора с увреждания.  След ремонта местата на аудиториите са се увеличили от 5953 през 2008 г. на 7758 през 2011 г.

В момента капацитетът на студентите е 12 500, като тази цифра може да достигне до 14 000, но от ръководството заявиха, че качеството е по-важно и няма да търси начини за увличаване на приема. Годишната такса в момента на студент, редовно обучение степен бакалавър е 280 лв, но е възможно символично увеличение от 5%, споделиха от висшето училище.

Академичното ръковдство обмисля отпадане на приемния изпит по чужд език за международните специалности. За образуване на бала ще се използва само оценката от матурата. Причината е слабият интерес на кандидат-студентите и нуждата да се увеличи техният брой още следващото лято.