Проучванията за шистов газ започват – информация няма (+)

Мисия Варна

12-12-2011, 14:03

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Дали ще има сериозна вреда за околната среда, ще могат ли хората да получат повече информация, какви точно са клаузите на договора между държавата и Шеврон” – тепърва ще става ясно.

В 13.30 днес трябваше да има среща между Областна управа и зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Поводът: проучването и добивът на шистов газ.

Дали се е състояла срещата, имало ли е представители на американската фирма Шеврон, каква е информацията за договорните отношения, не стана ясно. Все пак Областният управител на Варна Данчо Симеонов беше принуден да излезе във фоайето на управата, за да разговаря както с протестиращите, така и с депутата и лидер на „Атака” Волен Сидеров, дошъл специално за срещата.

Малко преди това пред входа на Областна управа започнаха да се събират протестиращи. Имаше представители от Добрич, Силистра и Варна – все места, които са засегнати от проучванията и евентуалните добиви на шистов газ. Те раздаваха листовки, обясняващи какво ще се случи, ако се направят сондажи и добив. Показваха и бутилки с мътна вода – ясен знак за пораженията върху подпочвените води, ако добивът на газ стане реалност. При пристигането колата на Сидеров протестиращите се оживиха и заедно с групата журналисти влязоха във фоайето на управата. Минути по-късно се появи и Областният управител.

Волен Сидеров пожела да влезе на срещата.

Беше му отказано. Тогава протестиращите се надигнаха и обвиниха властта, че лишава гражданите от информация, крие истината за шистовия газ и отказва да общува открито. Данчо Симеонов беше лаконичен, съобщавайки, че информация ще има, когато му дойде времето. Все пак той намекна, че ще има специално изявления от страна на ръководената от него администрация, както и свикване на пресконференция.
 
Протестиращите, влезли във фоайето с плакатите, отказаха да напуснат. Дори един от представителите обяви, че само с полиция и бой ще го изкарат, докато не научи повече подробности и не му бъде обещано, че властта ще се срещне с гражданите да даде повече светлина за проекта. Отговориха му, че засега такава среща не е предвидена.

Г-н Симеонов не даде и отговор дали е вярно, че ако хора откажат да предоставят доброволно земите си за проучване и добив на шистов газ, то те ще бъдат отчуждавани от там принудително. Нямаше и отговор на въпроса: Защитена ли е почвата, водата и цялата природа от тези проучвания. Предстои насрочване на среща с медиите.
 
Подобни срещи между правителството и местната власт са предвидени за Добрич, Варна, Силистра, Разград и Шумен – това е регионът от т. нар. „Блок 1 Нови Пазар”, който е с площ от 4 398 кв. км. С правителствено решение вече се е дало разрешение на „Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън ЕООД”, със седалище София, да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и газ. Срокът е за 5 години. Следва запознаване на Общините с процеса на добив на шистов газ.
 
Методът, който се използва за добивът на газ е следният:

Нарича се hydraulic fracturing  - хидроразрив на пласта, хидравлично разбиване или хидравлично разпукване. С този удар се вкарва вода на 2000 – 3000 метра под земята и е като малко земетресение. Огромен натиск разцепва скалата и освобождава газа. За целта е нужна течност, в която са смесени над 600 химикала. Някои от тях са известни, други – трудно произносими, а трети специалистите както в чужбина, така и в България, не обявяват, понеже са секретни. За всеки удар в една прокопана шахта се наливат хиляди тонове вода. Това може да се направи до 18 пъти.

Любопитна е и информацията, че за всеки географски район използваните химикали са различни, тоест следва да се правят експерименти на място с цел да се добие газ.
 
Експерти от БАН са изготвили специално становище по случая, прието от Народното Събрание на 19 юли тази година. В него се говори за ”предпоставки за нежелани явления като дренирания на подпочвени води и предизвикване на локални трусове/земетресения като следствие от проучвателни действия”. Също така учените коментират, че дори в началото да не се забелязват промени в подпочвените води, то може след години да „стане просмукване и водоносния хоризонт да влезе в контакт с разпуканите шисти, замърсени с остатъчни количества технологични разтвори”. Становището обобщава, че „знанията ни са недостатъчни, за да предвидим последствията в дългосрочен план.”

Дали ще има сериозна вреда за околната среда, ще могат ли хората да получат повече информация, какви точно са клаузите на договора между държавата и Шеврон” – тепърва ще става ясно. Иначе на своя сайт компанията е публикувала съобщение, че е придобила

право за проучвания за добив на шистов газ

в Полша, Румъния и България – общо 4 млн. акра.

Противниците на шистовия газ обещават, че ще има протести в цялата страна. В този момент в София върви подписка – от 12 до 16 декември на Патриарх Евтимий (Попа).

За Варна, както и останалите североизточни градове, информация очакваме от Областните центрове.