Деца прекрачват граници

Мисия Варна

09-12-2011, 16:46

Снимка:

Мариан Желев

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Детската литературна школа „Движение” гостува на деца с нарушено зрение в училище „Д-р Иван Шишманов”. Идеята беше деца да четат на деца

Литературата сближава хората.

Към тази проста сентенция можем да добавим и новината, че вчера варненски деца успяха да съборят всички граници, които възрастните създават. За тях няма значение какво е прието да се мисли, когато кажеш, че си незрящ. По-скоро те търсят контакта, отворени са за него и жадуват за срещи с обикновения свят.
 
Ала при малко по-големите определението „с нарушено зрение” вече се свързва с присъда. Не само заради отношението към тях, но и заради изолацията, на която са обречени. Но те са в състояние да покажат не само дух и желание за излизане от тази изолация, но и талант, подплътен с много емоции.
 
Вчера, 8-ми декември, детска литературна школа „Движение” гостува на деца с нарушено зрение в училище „Д-р Иван Шишманов”. Идеята беше деца да четат на деца – било собствени произведения или от любими автори. Младите таланти от школата към Сдружение на писателите Варна се бяха подготвили добре. Повече от тях бяха зарязали уроци, домашни и лични ангажименти, за да отидат до другия край на Аспарухово. Именно литературата бе свързващото звено.
 
Вечерта започна малко сковано – като всяка първа среща. Вярно, в залата нямаше празно място – общо около тридесет деца се бяха събрали на четенето. Учители, организатори и ръководители дадоха думата на талантите. И може би точно защото децата по-добре знаят как най-бързо се осъществява контакт, разговорът скоро напусна официалната си граница. Коментираха се книги, произведения. Лилия Липчева от школа „Движение” даде весел тон на вечерта с откъс от любимата си книга „Английския съсед”, а Габриела Стефанова доказа защо не само в пределите на школата й се носи славата на майстор на хумора. От своя страна учениците от „Д-р Иван Шишманов” не се стърпяха и също започнаха да коментират свои любими произведения. Теди, която е 11 клас, прочете кратък коментар върху стиховете на Петя Дубарова. Беше си подготвила текста на лист и го изчете с помощта на Брайловата азбука. След това тя изсвири произведение на Бах на пияното.
 
На срещата присъства и Златка. Тя е също с нарушено зрение. Но е студентка по обща медицина в София. Беше чула за литературното четене и на всяка цена искаше да се включи. Шанс, каза тя, хора като нас да излязат от своя тесен кръг. След това с болка съобщи какво е отношението към такива като нея. Циничността, до която се е стигало, я наранява дълбоко. И все пак тя по-често се усмихваше вечерта. Дори заговори за своите любими автори в литературата.

Детска Литературна школа „Движение” съществува вече втора година. Децата в нея се приемат след конкурс. Интересното е, че от тази година новите участници са приети от жури, съставено изцяло от самите членове на школата т. е. деца. Общо двадесет и едно.
 
Гала – така се казва момичето, което учи в училището за деца с нарушено зрение, но е и част от школа „Движение” от тази година. Тя беше на четенето, вълнуваше се и със сигурност събираше материал за следващото си произведение.
Василена Калчева, Милена Джуджева, Георги Стоянов и Християна Рачева от школата четоха свои произведения, както и любими автори. Но много скоро срещата премина в свободен диалог. Децата се интересуваха как талантите са получили вдъхновение, как са успели да създадат стих и всичките им произведения са така добри. Вместо отговор талантите от школата провокираха връстниците си, че също могат да пробват. Колкото до Теди, която чете за Петя Дубарова – съвсем спокойно може да опита със стихотворения. Има усет за ритъм, думите не й бягат и най-важното: има чувство в думите й.

Стигна се и до споразумение. Василена Калчева и останалите обещаха да изпратят свои произведения. Как ще бъдат прочетени от техните фенове в училището? – за това има грижата „Гергана”. Така се казва програмата, която озвучава текстове, набрани на компютър. Иначе е измислена от американка, но гласът в компютъра е български – на Гергана. Затова децата често се шегуват, казвайки, че „Гергана ще ни прочете това”, „Гергана ще ни прочете онова”.
 
На финала децата си обещаха, че съвсем скоро ще се съберат отново. Сред учениците от „Д-р Иван Шишманов” също има таланти – не само пишат, но и пеят, рецитират добре. Което е повод те да гостуват на литературната школа в къщата на Писателите. От друга страна Гала почти се ангажира с ролята си на говорител: да разказва за темите, за произведенията и атмосферата в „Движение” на своите съученици. Защото не се знае дали един ден няма да има нов член от нейното училище  в школата.
 
След като завършат училище част от децата с нарушено зрение се пробват в различни специалности за продължаване образованието си. Споделят, че ще им е трудно. В специално построената сграда в Аспарухово са им осигурени всички добри условия. Повечето са на пансион там. Което означава, че по-рядко напускат средата си. Инициативата, която литературна школа „Движение” поде, е начин да се покаже, че границите са условно нещо. А колкото повече се натрапват те, толкова ще им е по-трудно тези деца да са адаптират.
 
А нима заради нарушеното си зрения трябва да плащат каквато и да е цена?