На пазар за елхи и коледна украса

Мисия Варна

08-12-2011, 17:13

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Каква елха ще изберем - изкуствена или в саксия? Колко струват различните варианти на варненския пазар? А купувайки си коледна украса, можем да помогнем на благородна кауза, ако предпочетем играчките, изработена от деца, или коледни картички от варненски художници.

Ако дръпнем чертата, ще се окаже, че и за тридесет лева ще можем да подредим коледната украса в дома си.

При по-голяма пестеливост цената може да се намали наполовина. Всичко е въпрос на средства, вкус и настроение.

С наближаването на Коледните и Новогодишните празници много варненци се питат каква елха да купят. Покрай нея ще се наложи и за украса да се помисли.

Домът или офисът – хубаво е настроението да грее отвсякъде. Друг е въпросът колко пари ще отидат, откъде да се купи и дали елхата да е изкуствена или естествена.

В този материал ще се опитаме да дадем информация за цените и предлаганите артикули по варненските магазини и борси.

Ако сте привърженици на екологичната украса и искате да пощадите едно от десетките  хилядите дръвчета, които и тази година ще бъдат отсечени, то насочете се към изкуствена. Вариантите са много и ако сте решили да дадете малко повече пари, ще се сдобиете с почти точно копие на млада, свежа елхичка.

Пазарите, борсите, както и популярните магазини за 1 лев са вече пълни със стока и чакат своите клиенти. Най-обикновена елха може да се намери за 4.50  лв. Висока е около 60 см. След това цените, заедно с височината, се качват нагоре. Елха към 1.50-1.80 метра може да се купи на цена от 12 до 18 лв. Към тях прибавяме и гирляндите, които вървят от 80 стотинки до 2.50 лв. бройката. Искрящите топки вървят по около левче, а лампичките за 3 – 4.50 лв. Ако дръпнем чертата ще се окаже, че и за тридесет лева ще можем да подредим коледната украса в дома си. При по-голяма пестеливост цената може да се намали наполовина. Всичко е въпрос на средства, вкус и настроение.

По борсите, където обикновено зареждат коледни украси и елхи, изборът е доста по-голям. А и качеството на елхите е по-добро. На моменти дори ще се чудите това истинска или изкуствена елха е. Цените там варират от 5.30 за елха около метър, за да се стигне до 50 лв. за тази от порядъка на 1.80 метра. В краен случай можете да се снабдите и с елха за 2 лв., но тя е по-скоро със символични размери. Имате възможност да си вземете жилкова, със заснежени връхчета – 30 лв за 1.80 метра; жилкова с разцепени връхчета – 35 лв, пак същата дължина; или с по-дълги клончета, които сами можете да аранжирате – към 40 лв.

Ако можем да обобщим предлаганите артикули на борсите, то хубава елха, около 1.50-1-80 метра, струва около 45-50 лв., а по обикновените на същата дължина са около 25-30 лв. Гирлянди могат да се намерят и под левче бройката – дълги са около 2 метра. Червени, зелени, огледални топки – цените им варират от 50 стотинки до около 3-4 лв комплект от 8 бройки. Цената на лапичките пък може да падне и под три лева. Има и по-красиви, с разнообразни ефекти. Но там ще трябва да си приготвите около 10 лв.

Има една подробност, ако сте тръгнали да купувате коледна елха и украса от борсата – цените важат само при закупуването на два или повече артикула. При пазаруване на дребно, по един брой, много е вероятно да ви поискат 30 процента отгоре. Но можете да съчетаете покупката със съсед, приятел или роднина. Голяма част от варненци именно по този начин се събират и тръгват по борсите. А и не само. Дребните търговци именно от там зареждат, за да изложат после стоката в малките квартални магазинчета или направо на улицата и пазара.

Към тези предложения и цени могат да се добавят изкуствен сняг, фигурки за стъкло, хартиени белобради старци, еленчета, свещници и камбанки. Изборът е голям. Колкото повече сте решили да си отворите портмонето, толкова повече украса ще можете да си накупите. За щастие на пироманите и за ужас на любителите на тишината – пиратките са по 1.50 бройка. А т.нар. три взрива в едно могат да се купят за 2.50 лв. Тоест, ако реши човек да вдигне няколко панелни блока на главата си и да предизвика замерване от терасите, с по-малко от десет лева ще му излезе късмета.

Да не пропускаме и ценителите на естествените елхи, все пак.  Има вариант и в саксия. Приготвяте 25-35 лв. за дръвче около 1.50, носите го вкъщи, украсявате го и след празниците го връщате в гората или го засявате в собствената си градина.

Удоволствието е по-скъпо, но така нищо не се губи в природата.

А ето и едно предложение за подарък: малка елхичка (смърч) в саксия. Цената варира от 4.50 до 7 лв. Подарявате го с пожелание догодина да стане хубава елха, на която да грейне Коледната звезда.

Едва ли ще е кой знае каква изненада, ако кажем, че повечето от асортимента по пазари и борси е внос от Китай. И все пак, ако човек си направи труда да провери, ще попадне на единствения у нас производител на Коледни елхи. Цените на българските не се различават особено от китайските: около 10 лв. за елха 80 сантиметра до 85 за 2.5 метра. Могат да стигнат и до 150 лв. за най-красивите, покрити с имитация за сняг, та дори и с шишарки. Но пак трябва да имате предвид, че посочените цени важат при закупуване  на повече бройки. Може дори странно да прозвучи, но точно този български производител на елхи изнася част от продукцията си за Китай.

Големи магазини, салони, ресторанти и търговски центрове  - тук вече трябва да се помисли за изкуствени елхи гиганти. Цени е много относително да се посочват, защото става въпрос за индивидуални поръчки, а височината им може да достигне 15 метра.

20, 30 или 100 лева за украса – всеки преценява. В крайна сметка именно настроението е най-важно. Вярно, по празниците човек много често остава с празно портмоне. Но пък на кого му се остава без усмивка на лице.