Идея за милион долара

Новините

07-12-2011, 18:09

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

Какви бяха новините във Варна, България и света днес?

Разговорите за пари са забранени.

Става въпрос за борса за идеи, която ще се проведе във Варна.

Инициативата си заслужава, затова се обръщам към нея по вимвендерски. Рано или късно трябваше организации, бизнес и точно такива форуми да си подадат ръка. Защото гръбнакът на икономиката минава точно през интересите и идеите на тези малки и средни търговци. Утре ще се запитаме кой всъщност се грижи за работните места, за добрите перспективи, за това децата ни да имат дом и бъдеще. Няма да е лошо малко по-сериозно внимание да се обърне на подобни срещи, за да можем да кажем, че държим съдбата си в собствени ръце.
 
Вече на няколко пъти – къде със страх, къде с несигурност – се споменава, че България може и да се измъкне суха от кризата. При правилно управление и разумно харчене. Не знам доколко това може да звучи оптимистично на фона на растящия страх от разпадане на еврото, сриване на пазарите и на задълбочаване проблема с дълговата криза. В крайна сметка тук сме научени на скромност, пестеливост – по-скоро от немай къде. Но ако се отпуснем с приказки от рода на „у нас кризата не е свършила” може дори празниците да ни се вгорчат.

Не знам дали точно сега е моментът, около празниците, да се посипваме с песимизъм. И ако заговорим за идеи, то те със сигурност се свързват преди всичко с младите, които рано или късно ще потърсят начини да ги реализират у нас. Ясно е какво ще стане, ако никой не им обърне внимание. Ето защо бих увеличил цената от милион долара за всяка една такава идея. И колкото повече се инвестира в нея, толкова по-добре за бъдещето ни.
 
Не бива да подминаваме и онази дребна лепта, която ни се ще да дадем за всяко едно добро дело. Богоугодно е, както би се изразил духовен човек, да се градят Божии храмове. Дори хората от Страшимирово имат нужда от собствена църква, където за живи и мъртви да запалят по една свещ.
 
За вярващите – храм, за запалянковците – нов стадион, а за джебчиите – арест… Животът продължава.