Чакам ви: Николай

Животът

06-12-2011, 16:56

Автор:

МАРИАН ЖЕЛЕВ

Всичко от Автора

В наши дни много рядко срещаме „рибари” в чистия им вид. По-скоро има маркетингови проучвания, които ще ви доставят информация за кои човеци от каква стока имат нужда.

Няма значение дали ще е шаран или морска риба.

Хубаво е да се отбележи празника на светеца. Замислям се обаче за символиката, която носи със себе си Никулден. Или по-скоро за ехото от думите Христови, с които се обръща към учениците си, че ще ги направи рибари на хора. Както и става. Някои от Дванадесетте наистина са били рибари, като Петър, който бил съвсем обикновен и неук, но след много изпитания, съмнения и противоречия, той, както и другите, стават продължители на Христовото дело. И мнозина са онези, които ги последват.

В наши дни много рядко срещаме „рибари” в чистия им вид. По-скоро има маркетингови проучвания, които ще ви доставят информация за това кои човеци от каква стока имат нужда. Или пък социологически агенции - веднага могат да ви докладват какви са настройките в обществото. Ако пък видите някой да проповядва Христовото учение на улицата, няма как да не си помислите, че става въпрос за секта. Или пък ако кажеш на ближния, че го обичаш, могат и обратен да те нарекат.

Просто времето ни е такова: остъргали сме от стената всички красиви неща, за да стигнем до голотата на едни цинични тухли, през които вятър вее и сняг навява. Само от време на време, сваляйки ризата от гърба си за другия, се сещаме, че има един начин, по който можем да направим живота си по-щастлив и добър – като проявяваме разбиране и отзивчивост. Ето на това му викам рибарство сред хората: да търсиш с мрежата си надежда и да уловиш любов.

Думите ми са в много силен контраст с ежедневието, където рибата е просто храна. И все пак всяка една надежда носи своето послание. Дали ще се появи нов храм, или просто ще отворим сърцето си за вярата – все неща, които могат да ни променят за хубаво.

Никулден е. Даже и да не се казвате Николай, празнувайте. А ако ви е поканил, не мислете толкова за подаръка. Дори една свещ в църквата или пред олтара на душата стигат.