Варна не е застрахована от цунами, твърдят учените

Мисия Варна

05-12-2011, 22:05

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РУМЕН ПЕТКОВ

Всичко от Автора

В Черно море има шест сеизмично активни района, които са потенциално опасни за възникването на цунами, казаха учените на работна среща във Варна днес

Преди 1500 години брегът на Черно море край Варна е бил залят от цунами. Два пъти за 15 години.

През 543 г. вълната цунами е навлязла на 6 км и половина навътре с много висока скорост, а през 557 г. - на 4 км и половина навътре.

Тези разкрития направиха днес във Варна учени от България и Румъния по време на работната среща, на която беше представен проектът "Разработване и внедряване на ключовите, основни компоненти на система за предупреждаване в реално време, при морски геохазарти с риск за румъно-българското крайбрежие на Черно Море", финансиран от Европейския съюз с внушителната сума от 6 000 000 евро.

В Черно море има шест сеизмично активни района, които са потенциално опасни за възникването на цунами, каза доц. д-р Орлин Димитров, ръководител на екипа учени от Института по окенология-БАН. Един от примерите е районът около Каварна, където има опасност от земетресения от 7,2 по Рихтер. Районът около Шабла е характерен с високата си сеизмична активност и свидетелство за това е земетресението от 10 степен по Медведев-Шпонхоeр-Карник през 1901 г, което би могло да бъде причина за образуването на големи приливни вълни. 

Самият проект ще се занимава с 6 основни задачи в работата по превантивната система: мениджмънт и координация, оценка на риска, поставяне на системи в румънско-българските зони, експертиза на операции за ранно предупреждаване, анализ и публично оповестяване на резултатите. 

На дълбочина до 1200 м в Черно море ще бъдат поставени модули, които са напълно автоматизирани и ще се ръководят и анализират от сушата. С информацията от тях ще се следят нивата на опасност. 

Във Варна и Констанца ще бъдат изградени координационни центрове. Предвижда се и поставянето на 7 броя сеизмометри на морското дъно. На територията на България сеизмометрични станции ще има във Варна, Шабла, Каварна и Балчик.

Разработени са още геологични и топографски карти, за това къде са възможни наводнения. Системата включва автоматична метеорологична станция, която дава характеристика за вълната посредством сателитна връзка, също така анализ на дълбочината, дължината и силата на вълната. 

В помощ на проекта ще бъдат и 3 плавателни съда от българска и румънска страна.

Основната цел на проекта е предупреждаване на населението, диагностициране и взаимодействие, подчертаха организаторите. Според тях съобщенията за опасности от цунами са непопулярни в България.

"Нужна е подкрепа от администрацията, за да не остане системата след изграждането й паметник. Трябва помощ, за да продължи работа. Успокояването на населението не зависи от това дали е криза или не", заяви доц. д-р Стефан Шанов. Той подчерта, че системата е основно с превантивен характер и че в България не сме узрели за много точни диагнози. 

"Цунамито е страшен враг, коварен и не се знае кога може да изненада населението", споделиха опасенията си присъстващи на срещата във Фестивалния комплекс учени, неангажирани в проекта. Преди да заработи системата трябва да се обърне внимание и на социалното строителство в крайбрежните зони, съветваха те. Например жилищни сгради, които са изградени с цел да устоят на приливната вълна и да послужат за защитна стена. 

В края на срещата пък се чуха и мнения, че образуването на цунами в такива затворени басейни като нашето море е едва ли не в сферата на фантазиите.